Съперничеството Димитров - Гофен сред най-добрите за сезона



01-12-2017 12:05 | Tennis24.bg

Невероятното съперничество между Григор Димитров и Давид Гофен бе обявено за едно от най-добрите през 2017 година от официалния сайт на АТР.

 

“Какво прави едно съперничество страхотно? Смесица от характери, ожесточеност на самата битка или нещо по-различно? През 2017 година двама вечни обичайни заподозрени с огромен потенциал се изправиха един срещу друг пет пъти, като се подобриха тактически и психически, за да завършат годината в топ 10 на световната ранглиста.


Григор Димитров победи Давид Гофен в четири от петте им двубоя, но статистиката далеч не подсказва интригата в сблъсъците - това не е едностранно съперничество. Димитров и Гофен не са от хората, които ще унищожат опонента си на корта, но играта им е толкова плавна и безметежна, че ги направи водещи играчи през сезона.


В рамките на само четири седмици Димитров и Гофен се срещнаха три пъти в началото на годината - първо на четвъртфиналите в Australian Open, две седмици по-късно на финала в София и след това на четвъртфиналите в Ротердам, където Гофен най-накрая записа победа. Белгиецът се контузи тежко на “Ролан Гарос”, но след възстановяването започна да впечатлява с работата си с треньора Тиери ван Клеемпут - титли в Шенжен и Токио, последната от които първа от сериите АТР 500. 


За награда Гофен заслужи участие във Финалите на АТР и съответно записа най-успешната си година, точно както Димитров.

 


Четвъртият им мач бе със залог полуфинал на заключителния турнир за годината, като Гофен тъкмо бе спечелил драматично в три сета срещу Рафаел Надал, а Димитров също в три сета бе сразил Доминик Тийм. И двамата бяха пълни с увереност, но Димитров унищожи Гофен с 6:0, 6:2 за 74 минути. Впоследствие Гофен записа първа победа в кариерата си над Роджър Федерер и на финала отново трябваше да срещне Димитров. И двамата бяха на върха на физическите си възможности, както и показаха непоколебимост - Димитров спаси четири брейкбола в първия гейм на решаващия сет, но Гофен продължи да се бори. 


В крайна сметка българинът грабна най-важната титла в кариерата си и изравни постижение от 1998 година на Алекс Кореча, който последен бе триумфирал в дебютното си участие. Последният им пети мач бе вероятно най-добрият от всички, като показа, че световният номер 3 Димитров и световният номер 7 Гофен могат да останат на върха на спорта и през следващия сезон", пише в статията на сайта на АТР.

 

 

Снимки: LAP.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини