Ришар Гаске не срещна проблеми с неубедителния Григор Димитров



21-02-2011 13:53 | Николай Драгиев

Григор Димитров записа трета поредна загуба в първи кръг на основната схема от турнир на ATP. 28-ият в света Ришар Гаске надигра българина с 6:2, 6:4 за само 64 минути игра в първи кръг на "Мастърс 500" в Дубай. За двете си победи в квалификациите хасковлията все пак напуска надпреварата с 20 точки за ранглистата, където от днес е 81-и.

Димитров записа много слаб първи сет, в който не успя да вземе дори точка в подаването на Гаске. Във втората част българинът изигра 3-4 добри гейма при свой сервис, но това далеч не е достатъчно за победа над играч от такава класа. Той пропусна и три точки за пробив в подаването на Гаске, които можеха да дадат друга насока на мача.

Димитров, който няма да участва за Купа "Дейвис", най-вероятно ще се върне в Европа, където ще се пусне на турнир от сериите "Чалънджър" във Франция от другата седмица.

 

Григор Димитров - Ришар Гаске (гейм по гейм)

* - Главен съдия на срещата е Мохамед Лаиани.
* - В лагера на българина са Питър Макнамара и Патрик Муратоглу.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Началото бе трагично за Гришо. Непредизвикана грешка и две двойни грешки донесоха две точки за пробив на Гаске. Първата Григор спаси със сервис, а втората благодарение на прекрасно воле на мрежата. Гаске имаше и трети шанс да пробие, но минаващият му удар излезе в аут. Гришо приключи неубедителните си изяви с два чудесни сервиса, които му осигуриха първия гейм. Гаске пък си профука две обжалвания с ястребово око.

1:1 - Гаске на свой ред е повече от убедителен и спечели на нула своя първи сервис гейм. Двамата разиграха 20 точки след първите два гейма.

1:2 - Пробивът е факт. Григор продължава да има сериозни проблеми с началния удар, който не му дава предимство. Освен това форхендът на българина също го предава в началните минути. С грешка и от бекхенд Гришо предава гейма на 15.

1:3 - Грешките от ракетата на Димитров се сипят една след друга. Нов гейм на нула за Гаске.

1:4 - Представянето на Димитров е абсолютно необяснимо. Без Гаске да прави абсолютно нищо на корта, той получава непрекъснато подаръци от българина. Така французинът стига до втори пробив. Жегата в Дубай е сериозна, но това не може да служи за оправдание.

1:5 - Гаске както и всички останали топ играчи веднага разкриват нестабилния бекхенд на Гришо. 70% от ударите на французина са насочени към тази половина на Димитров, който прави една след друг грешките.

2:5 - Гаске падна комично на корта след един от сервисите на Гришо. Последва проблясък в играта на българина и той взима втори гейм на сметката си. Едва 24 минути игра дотук.

2:6 - Григор изглежда сякаш мачът му е безразличен. Четири гейма поред за Гаске без загубена точка на негов сервис!  33 точки срещу 16 за българина. Изключително слаб първи сет за българина, който трябва да вдигне многократно нивото си, ако иска да стигне до обрат.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор започва по-добре втория сет. Той спечели изключително важния първи гейм, въпреки че пак направи двойна грешка. Интересното е, че Гаске продължава да стои на три метра зад основната линия и да чака грешки.

1:1 - В първия случай, когато Григор вкара няколко сносни ретура, това веднага го доведе до точка за пробив. За съжаление при нея Димитров не намери вярното решение и минаващият удар на Гаске от бекхенд бе достатъчен.

2:1 - Качествената промяна е факт. Гришо записва най-убедителния си сервис-гейм. Мощният сервис вече помага и той се възползва, за да завърши няколко точки на мрежата.

2:2 - Топспин бекхендът на Григор е все по-стабилен и това носи дивиденти. Гаске не получава вече лесни точки и ситуацията на корта се променя. Въпреки това Димитров пропусна нови две точки за пробив. Той може да съжалява особено за първата, при която минаващият му удар от форхенд намери мрежата.

3:2 - Супер гейм за Гришо. Освен че вече е по-равностоен в разиграванията, сервисът също се появи в играта на българина. Това носи първи гейм на нула за първата ракета на страната ни.

3:3 - Гаске много умело разнообразява и насочва чудесно началния си удар. Това държи в напрежение Григор, който и без това не се справя особено добре с ретурите в този мач. Гейм на 15.

4:3 - Самочувствието на Гришо расте и той сервира наистина както умее най-добре. Никакви шансове за Гаске и гейм на 15

4:4 - Гаске измъква много ключов гейм. При 30:30 Гришо имаше предимство в разиграването, но недотам добро воле позволи на Гаске да направи решителен минаващ удар. Французинът отново печели подаването си.

4:5 - Пробив на нула. Гришо капитулира, след като бе близо до спечелването на подаването на Гаске. Българският талант за пореден път показа непостоянство в играта и разбира се бе наказан от опитния опонент.

4:6 - Убедителен финал за Гаске, който приключва мача без проблеми след малко повече от час игра.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини