Треньорът, който мрази личния живот на Григор Димитров



Треньорът, който мрази личния живот на Григор Димитров
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
22-11-2017 16:22

Хваща за първи път ракета на 5-годишна възраст и в крайна сметка стига до №727 в световната ранглиста на сингъл. Един слънчев ден на корта нещо изщраква коварно в коляното и той никога повече не успява да се върне в професионалния тенис.

Това в общи линии е кратката история на Дани Валверду – човекът, който може би има основна заслуга за възраждането на Григор Димитров. „Може би”, защото някои фенове не могат да повярват, че едва 30-годишният треньор наистина може да научи на нещо само с пет години по-младия си възпитаник. Роденият във Венецуела Валверду не се притеснява от изпълнените с недоверие погледи, които го следват по петите.

“За 30 години видях твърде много в тениса. Поне 70 процента от изживяното време прекарах на корта. Да играеш тенис на високо ниво във Венецуела, не беше най-лесното нещо. Родителите ми направиха всичко възможно да ми дадат шанс за развитие в живота, осигурявайки ми добро образование. Успяха да осигурят необходимите пари, за да се запиша в университета в Маями. Учех маркетинг и финанси, но мислите ми бяха насочени единствено и само към тениса. Така стигнах до номер 1 на двойки и номер 3 на сингъл в колежанската лига на САЩ. Но късметът не беше на моя страна и не ми позволи да изпълня мисията си.

Превъзмогнах болката и отчаянието и сега опитвам да помагам на други момчета да следват мечтите си”, говори като препатил мъдрец младият Валверду.

Истинският пробив за него идва със запознанството му с Анди Мъри в тенис академия в Барселона. Двамата си допадат не само като партньори за завързани тенис мачове, но и като приятели, които има какво да си кажат и след края на мача. Мъри и Валверду играят в двойка на турнира “Куинс Клъб” в Лондон през 2008-а, а след това венецуелецът влиза в екипа на своя добър приятел. През 2010 дори става негов официален треньор, като продължава работата си с Мъри и след идването на легендата Иван Лендъл.

“Най-великият миг в кариерата ми беше спечеленият от Анди златен олимпийски медал на игрите в Лондон. Централният корт, на който се играе “Уимбълдън”, е едно наистина специално място за всеки тенисист и фен на този спорт. На финала Анди победи Федерер, което също беше невероятно изживяване. Да, това е върховният момент за мен”, спомня си Дани Валверду. След Мъри той започва работа с Томаш Бердих и в началото двамата се радват на страхотно партньорство, а чехът от номер 7 се изкачва до номер 4 в световната ранглиста. Почти веднага след рекордното му класиране идват и провалите и Бердих решава да се откаже от услугите му.

“Дани е страхотен треньор, но аз вече съм на години и нямам време да изпълня всичките му идеи. Трябва ми промяна, и то веднага”, обясни причината за раздялата Томаш Бердих. Съперникът му по кортовете Григор Димитров е съвсем друга работа. Той има достатъчно време да усвои идеите на треньора си Дани Валверду. Въобще не си мислете, че изказването на Димитров относно любовните му терзания отпреди няколко дни, е случайно. Тогава Гришо каза, че се е научил да разграничава любовта към жените от любовта към тениса. Не се е сетил сам.

Дани му го е набил в главата, ако се съди от негово интервю още от 2012 г. “Истината е, че ненавиждам влечението на тенисистите към личен живот. Не, те нямат право на личен живот. Трябва да се откажат от него, да забравят за момичета, заведения и забавления за 10-15 години. Горе-долу толкова продължава една професионална кариера. След това са свободни да правят каквото си поискат”, отсича тогава Дани Валверду. Самият той има и оправдание за безчувственото си отношение към интимните емоции на своите питомци. Според него тенисът е възможно най-големият крадец на психика и разсеяният участник в голямата игра няма никакъв шанс да пробие.

“Знаете ли, в тениса нямаш право на лош ден. Във всеки друг спорт можеш да си позволиш да се скатаеш за ден или цяла седмица. В нашия спорт това със сигурност означава загубен турнир. Защото турнирите са почти всяка седмица 11 месеца в годината. Това е ужасно труден спорт и само най-отдадените успяват. Моят работен ден започва в 7. На клиента ми също. След това всеки час и всяка минута е разграфена и той трябва да прави нещо. Дори спи и почива по план”, разказва какъв е всъщност животът на професионалните тенисисти. За Григор Дани твърди, че тепърва има какво да научат един от друг и да измислят план за неговата пълна хегемония на корта.

Двамата повтарят едно и също – няма генерални промени, дяволът е в детайлите.

“Искам да опростя някои неща в неговата игра. Колкото са по-простички, толкова по- ефективни са те за играта на Григор. Работя и за неговата психическа устойчивост. Не всички негови победи са бляскави. Харесвам тези, в които е успял да се измъкне от наистина трудна ситуация”, категоричен е треньорът, който помогна на Григор да намери себе си и и да тръгне отново по пътя на победата.

Автор: Красимир Стоянов, „168 часа

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини