Как Надал спаси сезона на Григор?



16-11-2017 16:11

Григор Димитров със сигурност преживява най-добрия си сезон до момента. Българинът спечели 3 титли през годината - от Бризбън, София и Синсинати, а през настоящата седмица прави фурор на финалния турнир на АТР в Лондон.

Той постигна две победи и вече е сигурен полуфиналист и победител в групата си и то в дебютното си участие в надпреварата, в която сили мерят осемте най-добри през сезона.

Тенис анализаторите от цял свят не пестят комплименти за играта на Димитров, като естествено не забравят да споменат ролята на треньора му Дани Валверду и целия му  екип във впечатляващото израстване на Гришо.

Саймън Камбърс от ESPN насочи вниманието на своите читатели към друг фактор и по-точно към... конкурент. Според експерта на американската медия, огромна заслуга за израстването на Димитров има Рафаел Надал.

"През лятото Григор Димитров направи кратко пътуване от Монте Карло до Майорка, за да тренира с Рафаел Надал. Димитров пристигна при испанеца готов да учи и в добра физическа форма. Идеята беше проста: Ако искаш да си най-добрият, трябва да се учиш от най-добрите", започва материала в сайта на ESPN.

Камбърс разказва, че испанецът и Гришо за започнали с тренировката от самите основи на тениса. "Кой не би искал да тренира със световния номер 1? Със сигурност има какво да научиш от него. Това дава отражение", лаконичен беше Димитров след победата над Давид Гофен във втория си мач в Лондон.

Димитров е само на 14 години, когато Матадора печели първата си титла от Големия шлем - през 2005 г. на"Ролан Гарос". Въпреки че Надал е с 5 години по-голям от българина, темпото му в тренировките е същото, като в началото на кариерата му.

"Всеки, който е присъствал на тренировка на Надал по време на турнири или в паузата между тях, е запознат с невероятната работна етика на 31-годишния испанец. Най-добрите млади играчи, които имат късмета да тренират с него по време на състезанията от Големия шлем, разказват колко е трудно да се представят на 100% на заниманията, както прави Надал. Те често стоят по 45 минути под изпепеляващото слънце без да пият вода. Това се случва само след разрешение от испанеца", твърди авторът.

"Обикновено тренировката ни стартираше в 9:00 ч. и продължаваше до 12:00 ч. Беше доста интензивна. Рафа си е такъв", разказва Димитров.



Той обаче не отрича, че понякога и стриктният Матадор има нужда от разпускане. "Предложи да отидем на лодка. Скачахме във водата цял ден, като малки деца. Мисля си, че се разбираме добре. Прекарахме си страхотно", добави той.

След тази среща промяната в Григор е видима. От 40-то място в ранглистата той се завърна в топ 10, а сега има възможност да се изкачи и в световната тройка. Промяна има и в манталитета на българина - той е доста по-уверен, сякаш е попил всяка дума от разговорите с Надал.

Самият Димитров е впечатлен от езика на тялото на испанеца. "Дали печели или губи, нищо не се променя", заявява той.

Надал със сигурност ще е доволен от това, че ученикът му възприема казаното от него. В момента по всичко личи, че Григор успява да отсява нужната информация и да я прилага в своя полза на корта. В Лондон той е безпогрешен! Докато Надал... записа загуба, пък било то и с контузия. А дали е близо времето, в което българинът ще говори, а Матадорa ще слуша?

Източник: btvnovinite.bg.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини