Златният шанс на Григор Димитров



08-11-2017 14:59 | Станко Димов

Жребият за финалите на АТР в Лондон отреди Григор Димитров да играе в една група с Рафаел Надал, Доминик Тийм и Давид Гофен. Макар и дебютант в турнира, статистиката показва, че българинът е най-успешен от карето, когато става въпрос конкретно за игра на твърди кортове в зала. Григор има 2 титли при подобни условия, колкото общо имат опонентите му в групата – Надал (1), Тийм (0) и Гофен (1). През сезон 2017 българинът има 13 двубоя на хард в зала, като по този показател в групата изостава само от Гофен, който има 19. Именно Гофен бе „жертвата“ на Гришо във финала в София през февруари, когато Димитров спечели втория си трофей за сезона и записа 14-ата си победа от 15 изиграни мача (титла в Бризбън и полуфинал на Australian Open).

В директните двубои Димитров има отрицателен баланс срещу Надал (1-10 победи) и Доминик Тийм (1-2), но положителен срещу Гофен (3-1). Повече по тази тема вижте ТУК!

Ето представянето на четиримата на турнири на твърди кортове в зала през сезона:

ГРИГОР ДИМИТРОВ:
София – титла
Ротердам – четвъртфинал
Стокхолм – финал
Париж – III кръг
Баланс: 10 победи и 3 загуби

Григор Димитров се представя отлично на твърди кортове в зала през годината. Българинът участва в четири турнира, като успя да спечели трофея в София и игра финал в Стокхолм, където отстъпи на Хуан Мартин дел Потро. Загубите в Ротердам и Париж бяха нанесени съответно от Давид Гофен и Джон Иснър. Две от седемте титли в кариерата на Григор до момента са на твърди кортове в зала – София 2017 и Стокхолм 2013. Освен това той има и два загубени финала при такива условия – Стокхолм 2014, 2017.



РАФАЕЛ НАДАЛ:
Париж – четвъртфинал
Баланс: 2 победи и 0 загуби

Рафаел Надал има само едно участие на турнир на твърди кортове в зала през годината. Миналата седмица той игра на Мастърс 1000 турнира в Париж, където победи Хьон Чун и Пабло Куевас, след което се отказа заради травма в коляното на десния крак и не излезе за двубоя си срещу Филип Краинович. Като цяло испанецът не се чувства в свои води при тези условия на игра и в знаменитата си кариера е спечелил само една титла на хард в зала. Тя е от вече далечната 2005-а година в Мадрид. Макар да има 75 титли в кариерата си, Надал никога не е печелил финалния турнир на АТР.



ДОМИНИК ТИЙМ:
София – II кръг
Ротердам – четвъртфинал
Виена – II кръг
Париж – III кръг
Баланс: 4 победи и 4 загуби

Подобно на Рафаел Надал, австриецът Доминик Тийм също не се чувства комфортно на твърди кортове в зала. Той беше победен от Николоз Басилашвили (№87 в света) в София, Пиер-Юг Ербер (№109) в Ротердам, Ришар Гаске (№32) във Виена и Фернандо Вердаско (№39) в Париж. Тийм има 8 титли в кариерата си, но никога не е печелил турнир на хард в зала (бел.ред. има едно участие във финал – Мец 2016).

ДАВИД ГОФЕН:
София – финал
Ротердам – финал
Мец – четвъртфинал
Антверп – четвъртфинал
Базел – полуфинал
Париж – III кръг
Баланс: 13 победи и 6 загуби

Давид Гофен е тенисистът, изиграл най-много двубои на твърди кортове в зала от групата. През сезона той има цели 19 мача, от които е спечелил 13. Белгиецът игра последователни финали в София и Ротердам, в които отстъпи съответно пред Григор Димитров и Жо-Вилфред Цонга. Останалите му поражения са от Беноа Пер (№41) в Мец, Стефанос Циципас (№122) в Антверп, Роджър Федерер (№2) в Базел и Жулиен Бенето (№83) в Париж.



В кариерата си до момента Давид Гофен има 4 трофея, един от които на хард в зала – Мец 2014. Освен това той има и два загубени финала при подобни условия във вече споменатите турнири в София и Ротердам тази година.   

Tennis24.bg ще има пратеник на финалите в Лондон!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини