След 15 години България отново има участник в мастърс



25-10-2017 11:47 | Любомир Тодоров

От АТР ликвидираха и теорията и обявиха официално, че Григор Димитров ще бъде участник на финалите в Лондон от 12 до 19 ноември.


Така той става първият ни представител при мъжете в заключителен турнир на най-добрите. А общо Димитров се явява четвъртият български тенисист след сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви, които имат редица участия на мастърси при жените. Цвети Пиронкова пък участва три пъти с "уайлд кард" на Турнира на шампионките в София, наричан "малкия мастърс".


За последно Маги участва на такъв турнир преди 15 години. През 2002-а най-малката Малеева стигна до четвъфиналите в Лос Анджелис, където отстъпи на Дженифър Каприати с 2:6, 6:4, 1:6. Това е последният сезон, в който във финалите при дамите участват по 16 тенисистки и играят на пряко отстраняване. От следващата година осемте с най-високо класиране в ранглистата се разделят в две групи.


Най-високо българско класиране записва Мануела Малеева. В "Медисън Скуер Гардън", Ню Йорк, през 1987 година. Софиянката е №8 в схемата. На четвъртфиналите тя се справя с четвъртата поставена Пам Шрайвър 6:2, 3:6, 7:5. На полуфинала Мануела отстъпва на аржентинката Габриела Сабатини в три сета - 3:6, 6:4, 3:6. Впоследствие шампионка става Щефи Граф.


Григор ще бъде в изключително силна компания до момента, в която засега е единственият дебютант, заедно със Саша Зверев. В зала "О2 Арина" първата ни ракета ще бъде заедно още с Рафаел Надал, шесткратният шампион Роджър Федерер, Доминик Тийм и Марин Чилич. Отсега е ясно, че водачи на двете групи ще бъдат Федерер и Надал и че Димитров ще бъде в компанията още на Зверев или Тийм.


Самото участие на Гришо на финалите на АТР е историческо за родния тенис. Но, познавайки амбициите на българина, то той едва ли ще спази олимпийския принцип, че е по-важно да се участва в година, в която спечели три титли в четири финала.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини