Виктория Томова с високи амбиции



29-09-2017 09:42 | Tennis24.bg

Виктория Томова отскоро е първа ракета на България при жените. Позиция, която тя зае, след като неизменно в последните 11 години Цветана Пиронкова бе номер едно у нас.

Това, обаче, не променя Томова ни най- малко, а самата тя признава, че продължава да следва своя предварително изграден план, без значение от позицията ѝ. В момента тя е 155-та в ранглистата на WTA, но целите ѝ са доста по- високи.

"Всичко си е същото. Гледам да следвам моите цели, за да постигна това, към което съм се запътила, а това е топ 100 до края на годината. С треньора ми гледаме да следваме нашите цели и да подобрявам играта си. Следвам моя план. С треньора ми коментираме на кои турнири смятам, че е най- добре да отида. Също и според това на кои турнири ще вляза в квалификации или основна схема.”

В по-дългосрочен план целите на Томова също са доста високи.

„Още от малка си мечтая да вляза в топ 10. Баща ми винаги се е шегувал, че като съм била малка съм казвала, че не искам да съм топ 10, а номер 1. Защо не?!”, коментира Томова пред НОВА.

Пътят на Виктория от стъпването й на корта за пръв път, през влизането й в ранглистата на WTA през 2009-та и стигането до позицията, на която се намира в момента никак не е безпрепятствен.

„За пръв път баща ми ме заведе просто да спортувам нещо. Преди това тренирах латиноамерикански танци, но бързо се отказах. С тениса ми беше по-забавно, че съм навън, сред природата. Моята първа треньорка Росица Кочева доста ми помогна с това да ми хареса тениса като спорт и да не се разочаровам бързо и да не ми писне.”

„Доста труден за мен, защото преминах през доста контузии. Особено тази година. Също и 2015-та бе много трудна за мен, когато 5 месеца не съм тренирала изобщо заради контузия. След това ми беше много трудно да се завърна на корта, защото се губи ритъма за играта и за мачовете. Когато не си играл доста време е трудно да се завърнеш.”

С изкачването си до позицията на първа ракета на България, естествено и интересът към тенисистката е засилен, но тя споделя, че това не би я променило. „Дано да не ми повлияе по лош начин. Да, вече има интерес към мен от медийна страна. Аз се радвам на това. Винаги съм твърдяла, че ще си остана, дори и в топ 10 да вляза, пак ще си остана абсолютно същата.”

Като по-малка на Виктория се налага да тренира в САЩ през зимните периоди, заради недостатъчно добрите условия у нас, но това се променило напоследък.

„Има доста голям напредък в близките години в България как се развива тенисът. Прекрасната зала, която в момента има. Преди не е било така. Аз трябваше да ходя зимата да тренирам в Америка, защото тук нямаше развити условия, както в момента. Радвам се, че сега мога да тренирам тук. За мен винаги е било привилегия да съм в България, да съм си вкъщи, защото постоянно пътувам в чужбина и много ми липсва това да съм вкъщи и се радвам, че в момента мога да тренирам тук".



А ето и на кого симпатизира Виктория в нейния спорт:

„При мъжете винаги любимец ми е бил Федерер. Харесвам колко е техничен и харесвам, че винаги води с лекота своите мачове. Той ми е бил винаги любимец. От жените като малка винаги ми е харесвала Шарапова, че се бори и има много хъс в нея. Не се отказва никога. Като цяло не следвам някой пример на игра".

Виктория сподели и мнението си за най-успешните български тенисисти в последните години Григор Димитров и Цветана Пиронкова.

„Много талантливи са и двамата и много трудолюбиви. Доста са постигнали за България. Също на тях съм се възхищавала доста време и на нещата, които са постигнали. С две думи-талантливи и трудолюбиви.”

В началото на тази година талантливата тенисистка печели стипендия от Международната тенис федерация, която й осигурява най-вече повече спокойствие на турнирите.

„В края на март месец разбрах за решението на ITF, преди това кандидатствах за тази стипендия. Мисля, че бях избрана поради причината, че съм доста перспективна тенисистка. През 2015-та не играх толкова много турнири заради контузия. Бях близо 500 в ранглистата, само за една година успях да стигна до 150, което е доста голям напредък в рамките на толкова малко месеци. Доста ми помага тази стипендия. Главно за това, че съм по- спокойна на турнирите, не мисля толкова от към финансова гледна точка.”



На Томова предстоят два важни турнира, в които основна нейна цел е подобряване на предишното й представяне.

„Другата седмица заминавам на турнир от WTA, 250 000 $ в Линц. В момента съм четвърта чакаща да влезна в квалификации и се надявам, че ще успея да влезна и ако мога да ги премина. Миналата година загубих във втори кръг там. След това отново турнир от WTA, 700 000 $, там вече влизам в квалификациите. Миналата година отпаднах в трети кръг, за влизане. Надявам се тази година да успея да премина квалификациите и да успея да премина няколко кръга, защо не?”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини