Спортът в социалната мрежа



25-09-2017 07:39

Спортът в новото хилядолетие е различен. Той вече трябва да и забавен, а не само самотни часове на тренировки и минутна проява на успех. И социалните медии запълниха липсата на запалянковците до забавната страна на любимците си. Спортисти и фенове вече са съвсем близо и могат да комуникират лесно. Всяка снимка и актуализиация на профила позволява да се реагира, да се коментира. Любителите могат да дават мнения и препоръки, а спортистите защитават позиция и изказват теми, когато пожелаят и по съвсем лесен начин.
 
Бизнес бум
 
Но социалните мрежи дадоха тласък в популярността не само на играчи и отбори, а и на техните мърчъндайзи, както и на бизнеса. Спортната индустрия непрекъснато прави анализи на влиянието към брандовете от страна на хората от „мрежата”. През тази година една пета (20,5%) от интернет потребителите в САЩ се очаква да имат профили в Twitter. Този брой е нараснал от 15,2% през 2012 г. и се очаква да нарасне до 24,2% до 2018 г. Над една трета от потребителите на Twitter ще купуват от марка, която следват. Профилите във Facebook пък са с още по-голямо измерение, като активните потребиртели на месец са над 2 милиарда в света. И спортните брандове отдавна се възползват от даващата им огромен размах на реклама през социалните мрежи. Adidas, например е лидер сред модните брандове, с близо 24.5 млн. последователи във Facebook. Брандовете ползват и „пасивната” реклама, която спортистите им правят с личните си снимки и видеа, които постват ежечасно в различните си интернет профили.
 
Но не само това. Социалните мрежи вдигат цената на спортистите. Според анализ на The Innovation Enterprise трансферите във футбола скачат заради това, че играчите вече са активи не само на терена, но и извън него. Не е случайно, че Неймар счупи рекорда в трансферната статистика, преминавайки от Барселона в Пари Сен Жермен за 222 млн. евро. Манчестър Юнайтед беше лидер до сега по трансферно плащане за Пол Погба – 105 млн. евро през 2016 г. Трудно е да се определи количествено до колко ценна е привлекателността на Неймар или Кристиано Роналдо в един клуб. Играчите обаче са международни знаменитости сами по себе си, допълнени от милиони последователи в Twitter, Facebook и Instagram в труднодостъпните райони на света.

От Манчестър Юнайтед, например, твърдят, че през 2012 г. са имали 659 милиона привърженици по целия свят. Но по това време, когато популярността на социалните мрежи мъждука, не са имали начин, по който да ангажират всички ултраси. Днес това става чрез социалните медии.
 
„Нивото, на което работим, е сравнимо до религията, каза изпълнителният директор на „червените дяволи” Ричард Арнолд. - Популрян цитат от Джон Ленън е, че „Бийтълс са по-големи от Исус”. Не бихме искали по този начин да бъдем неуважителни, но това, което виждаме от гледна точка на нивото на последователите ни и страстта, която получаваме, е на равна нога с основните религии в света. И те са единствените на нивото на Манчестър Юнайтед по отношение на това взаимодействие и ангажираност.”
 
Футболистите са реклама за един клуб. Манчестър Юнайтед, например, използват играчи като Пол Пога и Златан Ибрахимович, не само заради факта, че са фантастични футболисти, но са част от стратегията за запазване завладяващата сила към феновете. Пример за това е рекламен трик, насочен към онлайн аудиторията, в който хип-хоп изпълнителя Stormzy се включи в промоцията на Погба. 48-секундният клип на двамата в екип с Adidas има почти 3 милиона гледания в YouTube, и широко разпространение във Facebook и Twitter. Това повиши свръхестествено статута на суперзвезда на футболиста преди дори да стъпи на „Олд Трафорд”. Погба има 16.8 милиона последователи само в Instagram, както и блзио 7 млн. във Favcebook. Това означава, че Юнайтед може да предложи фланелка със споснора си на огромна маса от хора всеки път, когато играчът публикува снимка на себе си или на някой от съотборниците си от тренировка или от мач. Когато се прибави обсегът на социалните мрежи на целия отбор, предлагането достига до несравнимо ниво с почти всяка друга марка на планетата.

Олимпийски хаштаг
 
Спортните състезания също се включиха в надпреварата в социалните мрежи. В 17-те дни на Олимпийските игри в Рио през миналото лято бяха регистрирани 1.5 милиарда интеракции от  277 милиона уникални потребители във Facebook, 916 милиона интеракции в Instagram от 131 милиона потребители, както и 187 милиона туита. А 15.2 милиона души са използвали профилни рамки във Facebook, за да покажат своята подкрепа за любимите си отбори. Силата на видео-споделянето достигна също пик в Рио. Facebook посочи, че live-видеото на американския плувец Майкъл Фелпс, по време на което потвърждава оттеглянето си, е най-гледаният Facebook Live пост, направен от спортист по време на Игрите - 4 милиона гледания.
 
Най-голямото спортно събитие за 2017 г. пък беше световното първенство по лека атлетика в Лондон през август. Социалните мрежи също бяха въвлечени в промоцията на шампионата. Феновете направиха над 8 млн. споделяния във Facebook, Twitter и Instagram.


 
Сред най-популярните във Facebook:
Кристиано Роналдо (футбол) – 122 550 300 последователи
Лео Меси (футбол) – 89 326 943
Неймар (футбол) – 60 818 504
Леброн Джеймс (баскетбол) – 23 225 452
Юсейн Болт (лека атлетика) – 19 423 542
Роджър Федерер (тенис) – 14 965 415
Рафаел Надал (тенис) – 14 767 351
 
Най-следваните във Facebook български спортисти:
Димитър Бербатов (футбол) -  2 221 036 последователи
Григор Димитров (тенис) - 685 295
Кубрат Пулев (бокс) – 494 537
Ивет Лалова (лека атлетика) - 252 440
 
Автор: Яна Касова, материалът е публикуван в списание „Икономист”

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини