Преди полуфиналите в Ню Йорк



08-09-2017 13:04 | Станко Димов

В петък ще се изиграят полуфиналите на Открития шампионат на САЩ в схемата при мъжете. В единия от двубоите ще се изправят двама бивши шампиони в Ню Йорк, а в другия тенисисти, които за първи път достигат до тази фаза на турнир от Големия шлем. За първи път в историята на US Open до полуфиналите достигат двама представители на Испания: Рафаел Надал и Пабло Кареньо Буста.

Водачът в схемата Рафаел Надал ще има за съперник Хуан Мартин дел Потро, срещу когото води с 8:5 победи. Аржентинецът обаче има предимство на твърди кортове – 5:4 победи, а освен това е спечелил и последните им два двубоя – през 2013-а в Шанхай и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а.

Рафа има 3 победи и 2 загуби в участията си на полуфинали в Ню Йорк до момента, а общо в турнирите от Шлема е с впечатляващ баланс 22 победи и 3 загуби на тази фаза. Матадора е в серия от 14 последователни победи на полуфинали в Шлема, а последният, който го победи на тази фаза беше именно Дел Потро на US Open през 2009-а.

Испанецът е на победа от участие на 23-и финал в турнири от Големия шлем (15-7) и трети за сезона (1-1). За Дел Потро това ще бъде второ участие на полуфинал в Ню Йорк и общо четвърто в Шлема (1-2). Шампионът от 2009-а за последно стигна до тази фаза в Шлема през 2013-а на Уимбълдън (загуби от Джокович).

По-рано през сезона Надал спечели за рекорден 10-и път трофеите в Монте Карло, Барселона и на „Ролан Гарос“. В Париж испанецът задмина Пийт Сампрас по спечелени титли от Шлема – 15. Освен това той спечели за 5-и път надпреварата в Мадрид.

Дел Потро, който на осминафиналите срещу Доминик Тийм отрази мачбол, едва за втори път от началото на сезона е на полуфинал (Делрей Бийч). Той е един от едва петимата тенисисти, които са побеждавали Рафаел Надал и Роджър Федерер в един и същи турнир.

В първият полуфинален двубой на „Артър Аш“ ще излязат 28-ият в схемата Кевин Андерсън и 12-ият поставен Пабло Кареньо Буста. Тенисистът от Южна Африка води с 2:0 победи в преките дуели, но пък испанецът единствен не е загубил сет от началото на турнира (15-0). Последният път, когато двама тенисисти дебютираха на полуфинал в Шлема е от „Ролан Гарос“ 2005 – Пуерта и Давиденко.

Кареньо Буста може да стане първият шампион на US Open след Нийл Фрейзър през 1960-а, който печели титлата без да загуби сет. 31-годишният Андерсън пък е загубил едва 3 сервис-гейма от 87 изиграни (97% успеваемост), като е отразил 15 от 18-е точки за пробив, пред които е бил изправен.  

Андерсън беше контузен в началото на годината, но успя да намери формата си в сезона на твърди кортове в северна Америка, като достигна до финал на Citi Open във Вашингтон и четвъртфинал на „Роджърс Къп“ в Монреал. И в двата случая загуби от Александър Зверев. По-рано през годината той достигна и до полуфиналите на турнира на клей в Ещорил.

ГЛЕДАЙТЕ ПОЛУФИНАЛИТЕ НА US OPEN ОНЛАЙН ТУК!

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини