Григор беше близо до рекорда си в Шлема



04-09-2017 13:01 | Любомир Тодоров

Григор Димитров приключи сезона в Големия шлем с отпадането си във втория кръг на US Open от Андрей Рубльов.


През 2017 година българинът изигра общо 15 мача в турнирите от Голямата четворка и записа 11 победи. Това е второто най-добро постижение на Гришо в цялата му кариера.


В най-успешната за него в Шлема 2014-а Димитров постигна 12 победи в 16 двубоя. Така че, ако беше победил руснака в Ню Йорк или пък Пабло Кареньо Буста на "Ролан Гарос" щеше (поне) да изравни рекорда си. 


Миналата година балансът му беше седем победи и четири загуби. Общо от дебюта си в Шлема на Уимбълдън през 2009 г. до днес той има 44 победи и 29 загуби.


Този сезон 26-годишният хасковлия записа най-доброто си класиране на Australian Open, изравни рекорда си на "Ролан Гарос" и повтори своето постижение от 2016-а на Уимбълдън. Само на Откритото първенство на Съединените щати Григор отстъпи с отпадането във втори кръг, след като игра осминафинал миналата година.


Безспорен връх за първата ни ракета беше историческият полуфинал в Мелбърн. В този турнир Димитров беше най-близо до финал в Шлема. Набрал скорост след титлата в Бризбън, той стигна до четвъртфинала срещу №11 в света Давид Гофен след общо два загубени сета. Гришо срази белгиеца с категоричното 6:3, 6:2, 6:4 и стигна до полуфинал срещу Рафаел Надал. Испанецът надделя след пет епични сета (6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4) в най-добрия мач на турнира. В двубоя българинът не направи нищо грешно, но и Рафа показа най-силната си игра.


На "Ролан Гарос" Димитров счупи каръка от три поредни отпадания в първи кръг.


"Радвам се, че спечелих най-после мач тука! Мисля, че играя за втори път на "Филип Шатрие". Обстановката е много различна не само от миналата, но бих казал и от последните 3 години на "Ролан Гарос". По-топло е, кортовете са много по-бързи, топките летят повече", коментира Гришо пред Tennis24.bg на 28 май след победата в първи кръг срещу Стефан Робер.


Последва успех и срещу Томи Робредо в три части. Той започна отлично и срещу Кареньо Буста, поведе с 4:0 гейма в първия сет, но в крайна сметка отстъпи.

 


На Уимбълдън след осем поредни спечелени сета срещу Шварцман, Багдатис и Села дойде мачът на осминафиналите срещу бъдещия шампион Роджър Федерер. Швейцарецът се намираше във върхова форма и спечели с 6:4, 6:2, 6:4.


Последната, единадесета, победа в Големия шлем за сезона Димитров записа на 30 август. Тогава се наложи с 6:1, 6:4, 6:2 над Вацлав Шафранек от Чехия в Ню Йорк.


Дано следващия сезон Григор направи и последната крачка към финал в Голямата четворка.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини