Любичич: Рафа и Роджър са по-различни от всички големи шампиони



12-02-2011 13:09 | Станко Димов

Световният номер 15 Иван Любичич сподели, че въпреки триумфа на Новак Джокович на Australian Open сърбинът трудно ще измести от челото Рафаел Надал и Роджър Федерер. Опитният Любичич е на мнение, че Рафа и Роджър все още са на едно ниво пред останалите в съвременния тенис.


"Когато те играят, те показват най-доброто от себе си. Именно това прави разликата в края на деня. Двамата никога не дават даром дори една точка в мача. Те винаги са в оптимална форма, когато се включат в някой турнир. Способни са да се борят всеки ден и дават най-доброто от себе си. Не мисля, че всички голями шампиони в историята са били като тях.

 

"Винаги давам пример с Пийт Сампрас и Андре Агаси, които имаха два, три турнира в годината, в които изобщо не бяха във форма и можеха да загубят още в първи кръг. Това не може да се случи при Надал и Федерер. Точно поради тази причина те са на върха на ранглистата толкова дълго време. Наистина е много трудно да ги победиш", коментира Любичич.

Шампионът от Australian Open Новак Джокович е един от състезателите, който не крие апетити към челото на ранглистата. Според Любичич Ноле трябва да задържи играта и концентрацията си на това ниво, ако иска да се измести поне с една позиция напред.

"Разбира се, че е възможно да настъпи промяна в ранглистата. Тази година Роджър става на 30 години, той няма да играе вечно. Продължавам да съм на мнение, че Федерер все още може да печели турнири от Големия шлем. Ако вземе някой от големите турнири до края на годината, или пък няколко от Мастърс 1000 сериите, то той най-малкото ще запази позицията си. От друга страна Джокович, Мъри и другите момчета ще започнат все повече да затрудняват Надал и Федерер.


"Всичко това е нормално. Не мисля, че грешката е във Федерер, нито пък Джокович и Мъри са направили крачка напред в сравнение с другите играчи. Това са законите на природата - рано или късно ще се стигне до промяна", каза философски Любичич, който през март ще трябва да защитава титлата си от "Мастърс 1000" турнира в Индиан Уелс.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини