Какво свързва Димитров и Рубльов?



31-08-2017 12:38 | Любомир Тодоров

Какво е общото между днешните съперници във втория кръг на Откритото първенство на Съединените щати по тенис Григор Димитров и Андрей Рубльов?


На пръв поглед - нищо. Гришо е на 26 години, седми в схемата на турнира и играч от Топ 10, съперникът му е тийнейджър от Москва и е №53 в света. Да, Андрей признава, че е голям фен на българина, но и на още няколко топтенисисти. Все пак се оказва, че имат нещо, което ги свързва и то се крие в началото на спортните им кариери. 


И то е, че и двамата таланти са изиграли в България първите си международни турнири при мъжете от календара на ITF.


Гришо дебютира на фючърса на СК "Дема" на 9 май 2007-а, дни преди да навърши 16 години. Снимката, която поместваме е от първия му мач срещу румънеца Каталин Гард, в който Димитров отстъпи след 6:2, 3:6, 1:6. Седмица по-късно хасковлията отпразнува рождения си ден на турнира в Русе, където също загуби, този път от Юхо Пауко (Финландия) с 5:7, 6:7(14). Както се казва: останалото е история.


В началото на месец юли 2013 година почти неизвестният тогава Андрей Рубльов получава покана, със съдействието на БФТ, за турнира в родния град на Григор Димитров. Московчанинът, подобно на българската звезда, е все още на 15, когато се включва в основната схема на състезанието в парка "Кенана".


Нахъсаният младок, който е съименик на известния иконописец, побеждава в дебюта си на 3 юли опитния Томислав Йотовски (Македония) с 6:3, 6:3, а след това се справя с Тристан Ламазен (Франция), който се отказва в третия сет. Рубльов е спрян в Хасково чак на четвъртфиналите от друг французин - Матиас Бург след 4:6, 7:6(3), 4:6.


Дни по-късно Рубльов започва от квалификациите на фючърса в Пловдив, записва три победи и отново стига до четвъртфинал след успехи над Иван Миливоевич (Сърбия) и Александър Лазов. В тази фаза го спира Глеб Сахаров (Франция) с 6:4, 4:6, 1:6.


В България Андрей играе и първия си финал при мъжете. В турнира на двойки в Пловдив той и Яраслав Шила от Беларус стигат до мача за титлата, в който отстъпват ва Лазов и Ласло Урутия Фуентес (Чили) с 6:4, 3:6, 8-10.


Друго общо между двамата днешни съперници е, че са играли по два финала на турнири от Големия шлем при юношите на сингъл. Но докато Димитров печели през 2008 титлите на Уимбълдън и US Open, то Рубльов триумфира на "Ролан Гарос" през 2014 година, но месец по-късно отстъпи на финала на Уимбълдън на американеца Стефан Козлов.


Пътищата на Гришо и руснака се пресичат днес на "Луис Армстронг" и дано опитът бъде предимство а българина в двубоя.

 

Рубльов

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини