Григор и US Open - една все още твърде обикновена история



30-08-2017 09:25 | Николай Драганов

Дъждът над Ню Йорк във вчерашния втори ден от тазгодишния US Open отложи първия двубой на Григор Димитров срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек. Двубоят беше насрочен за сряда, като е втори по програма на корт "Грандстенд" и се очаква да започне около 19:00 часа българско време или веднага след края на мача между Доминик Тийм и Алекс де Минур, които доиграват при 6:4, 6:1, 1:0 в полза на австриеца.


Ако успее да запише победа, Гришо ще подобри представянето си от първите си четири участия при мъжете в Откритото първенство на САЩ. Димитров спечели турнира при юношите през 2008-ма година, като малко преди това бе вдигнал и трофея от Уимбълдън. 


Българинът обаче трябваше да чака до 2014-та година, за да запише първата си победа в основната схема при мъжете в Ню Йорк - нещо, което вече бе сторил на всички останалите турнири от Големия шлем. 


Година след като спечели турнира при юношите, пред 2009-та година, Гришо влезе в квалификациите на US Open като №271 в света. Той успя да запише една победа в първи кръг - над 287-мия Тобиас Камке от Германия, но след това отстъпи на 69-тия Томаш Белучи.


2010-та година беше посветена предимно на "Чалънджър" турнири и Димитров не участва дори в квалификациите на US Open, а през 2011, вече като №57 в света, той намери място директно в основната схема. В първи кръг обаче бе спрян от седмия в света тогава Гаел Монфис след 6:7(4), 3:6, 4:6. 


Година по-късно друг французин отново застана на пътя на Гришо към първа победа в основната схема, като този път това беше Беноа Пер. Димитров беше под №58 в ранглистата, а Пер се намираше 9 позиции по-високо, но успя да спечели след обрат - 7:5, 3:6, 6:7(4), 2:6 в полза на французина.


През 2013-та година Гришо отново претърпя разочарование, при това много болезнено, тъй като очакванията вече бяха доста по-големи. В началото на този сезон Димитров бе достигнал до финал в Бризбън, загубен след оспорвана битка от Анди Мъри. По-късно Димитров игра полуфинал в ATP 500 турнира в Ротердам, записа няколко победи в "Мастърс" надпревари, включително три успеха в Монте Карло, осигурили му мач с Рафаел Надал на четвъртфиналите, който се помни и до днес. Същата година той записа и първата си и засега единствена победа над действащ №1 в лицето на Новак Джокович, а това се случи на "Мастърс" турнира в Мадрид. Гришо изглеждаше близо до първата си титла, като достигна полуфинал в Бостад, четвъртфинал във Вашингтон и трети кръг в Синсинати, където отново взе сет на Надал. 


Именно поради тази причина феновете очакваха, че е време и за първа победа на US Open. Поражението от 95-тия в света Жоао Соуса (към онзи момент Димитров беше №29) дойде неочаквано и болезнено - двубоят беше загубен в пет сета, а въпросите към Гришо летяха един след друг. Отговорът? Няколко седмици по-късно, на турнира в Стокхолм, Гришо опроверга критиците и спечели първата си титла от ATP, като победи третия в ранглистата Давид Ферер на финала. 


Година по-късно, в сезон 2014, дългоочакваният първи успех в основната схема бе факт. Записал рекордното си 8-мо място в ранглистата, Гришо стартира с мач срещу 184-тия Райън Харисън, който беше победен в три сета. Последваха още две победи - над Дуди Села и над Давид Гофен, преди да дойде поражението от Гаел Монфис - второ за него в Ню Йорк. 


Достигането до четвърти кръг засега е най-доброто постижение на Гришо на US Open. През 2015-та той допусна ново сериозно разочарование, като загуби във втори кръг от 56-тия в света Михаил Кукушкин в пет сета. През миналия сезон Димитров повтори представянето си от 2014-та, достигайки до четвърти кръг след победи над Иниго Сервантес, Жереми Шарди и реванш срещу Жоао Соуса, преди да бъде спрян категорично от втория в ранглистата Анди Мъри, който му даде едва пет гейма в мача. 


Димитров има общо 7 участия в Ню Йорк при мъжете, 6 от които в основната схема, като е записал 7 победи към 6 загуби. Това е вторият най-слаб турнир от Големия шлем за Гришо след "Ролан Гарос", където българинът никога не е прескачал трети кръг, но пък записа победа в основната схема две години преди първия успех на US Open. В останалите два турнира - Australian Open и Уимбълдън, Димитров може да се похвали с полуфинали.


Време ли е за пробив и в Ню Йорк? Отговорът на този въпрос, или поне първото изречение от него, ще бъде даден тази вечер. При успех над Шафранек, Гришо очаква победителя от мача между Алиаз Бедене и Андрей Рубльов, а след това е възможен сблъсък срещу един измежду Пабло Куевас, Дамир Джумхур, Седрик-Марсел Стебе или Николас Кикер. Ако успее да запише три победи и да изравни най-доброто си постижение, най-сериозният съперник в четвърти кръг изглежда Давид Гофен. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини