Експертен анализ от ATP: Какво донесе титлата на Гришо



21-08-2017 09:21 | Николай Драганов

Бързи крака и бавни бекхенди - това беше вълшебният микс, който проектира успеха на Григор Димитров срещу Ник Кириос в битката за титлата в Синсинати. Димитров не позволи на Кириос да се разгърне и преследваше всеки един удар на австралиеца.


Така вижда причините за успеха на Гришо анализаторът Грей О′Шанеси в официалния сайт на ATP в материал, озаглавен: "За най-голямата си титла, Димитров реализира най-добрия игрови план".


Българинът спечели с 6:3, 7:5, отразявайки и двете точки за пробив, пред които беше изправен, както и успявайки да спечели 69% от точките на втори сервис - далеч повече от 44-те процента на Кириос, пише анализаторът.


По думите му, Димитров е показал невероятна работа с краката и скорост в защита, с отлична игра от основната линия, като по отличен начин е успявал да върне още една топка в полето на съперника. Това е имало отличен ефект върху Кириос, който не е успял да предложи отговор на своя бърз противник, особено когато разиграването е по-дълго.


"Имаше 16 разигравания в мача, които бяха от поне 10 удара, а Григор спечели невероятните 15 от тях. Кириос имаше предимство в "бързите" разигравания с 38:34, когато са осъществени до 4 удара в точката. Но Димитров спечели 33 срещу 14 разигравания, когато ударите са повече от пет. Петата топка, попаднала в полето, беше линията в пясъка, която разделяше категорично фаворита за спечелването на точката от неговия съперник. Това беше мач, в който просто не виждаш как Кириос ще удари топка, която Димитров да не може да догони", обяснява още О′Шанеси.


Според него основното защитно оръжие на Димитров е бил сечения бекхенд, който е имал и допълнително предимство - оставял е по-малко възможна мощ за австралиеца при опита му да върне топката в полето на Григор. 

 

Анализът посочва, че при победата на Димитров над Лопес във втори кръг, средната скорост на ударите на Димитров е била 76 мили, но срещу Кириос тя е паднала с 10 мили до 66, а съперникът просто е нямало "с какво да работи".


Веднага след като точката се развие от сервиса и ретура напред, Димитров е опитвал да се настрои на форхенд срещу бекхенда на Кириос. Австралиецът допусна 12 грешки от бекхенд по време на мача, а 8 от тях са след форхенд на Гришо. От четирите сгрешени бекхенда след подаване с бекхенд и от Димитров, два са били слайс, а другите два - с топспин. Кириос е допуснал и 12 грешки от форхенд, като отново 8 от тях са след форхенд на българина, а четири от бекхенд. Австралиецът е спечели само 56% (5 от 9) точки на мрежата, пропускайки още няколко възможности да излезе напред заради лош апроуч удар. 


"Ясният дефанзивен план на Димитров проработи перфектно срещу Кириос. Българинът покриваше целия корт със скоростта си и принуждаваше Кириос да прави екстра удари, като просто удря ниско и бавно, далеч от опасната зона. Това беше много умна стратегия от Димитров", завършва анализът. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини