Зверев стори (почти) невъзможното и подчини Федерер



14-08-2017 07:33 | Николай Драганов

20-годишният Александър Зверев нанесе едва трета загуба през сезона на Роджър Федерер и триумфира с титлата в турнира от сериите "Мастърс" в Монреал. Саша нанесе първо поражение на Федерер във финал през 2017 година и след победа с 6:3, 6:4 за едва 68 минути спечели своята втора "Мастърс" титла през сезона и в кариерата. 

 

Първият му трофей от тази най-висока категория след Големия шлем дойде в Рим след победа над Новак Джокович. Той става първият играч извън "голямата четворка" (Федерер, Надал, Джокович и Мъри) от 2007 година насам, който печели повече от една "Мастърс" титла в един сезон, като преди 10 години това успя да стори Давид Налбандян. Нещо повече - германецът е едва вторият действащ играч извън "голямата четворка", заедно с Жо-Вилфред Цонга, който има повече от един "Мастърс" трофей.


Победата над Федерер е негов десети пореден успех, след като Саша спечели и титлата през миналата седмица във Вашингтон. Това е общо шести трофей в кариерата му, като пет от отличията дойдоха през 2017 година. Саша не само се класира за финалния турнир при младежите в Милано, но е почти сигурен участник и на ATP финалите при мъжете в Лондон. Германецът е спечели 4165 точки от началото на 2017 година и заема трето място в годишната ранглиста, като пред него са само Рафаел Надал и Роджър Федерер. 


Зверев е сред малкото играчи, които могат да се похвалят, че нямат отрицателен баланс срещу Федерер - след снощи двамата вече делят по 2 победи. Те се срещнаха още веднъж през този сезон - на финала в Хале преди преди около месец, когато швейцарецът записа категорична победа. На твърдите кортове в Монреал обаче Саша показа, че се учи от грешките и не даде дори сет на човекът, който спечели Уимбълдън единствено с трисетови победи. 


В първия сет на финала Саша не беше изправен дори пред точка за пробив. Още в първия сервис гейм на Федерер германецът на свой ред имаше един шанс да пробие, но швейцарецът го отрази. Това обаче не се случи при повторение на ситуацията 30:40 при следващото подаване на Маестрото, а докрая на частта този един пробив се оказа достатъчен. Общо в сета Саша загуби едва осем точки на свой сервис, като три от тях бяха в първия гейм. 


Втората започна по-добре за Федерер, който сервираше първи и спечели подаването си на 0, а след това стигна до три точки за пробив. Германецът отрази и трите, а в следващия гейм на свой ред имаше два шанса за пробив, но не усря да ги реализира. Това обаче се случи при 3:3, когато Саша стигна до 0:40 в подаването на Федерер и от втория опит пробивът бе факт. Вместо да се притесни от съперника, близостта до голямата победа или каквото и да било друго, до края на сета Саша не изгуби нито една точка на свой сервис и подпечата успеха си категорично.

 


"Да спечеля две "Мастърс" титли в една година е нещо невероятно. Играх добре във Вашингтон и тук. Страхотно е, две поредни седмици. Чувствам се отлично. Чувствам, че играя може би най-добрият тенис в живота си. Но в Синсинати ще бъде трудно. Не зная дали ще имам шанс да стигна далеч, защото съм малко уморен. Но съм ужасно щастлив от начина, по който стоят нещата", коментира след успеха си по-младият от братята Звереви.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини