Григор Димитров - Жо-Вилфред Цонга 4:6, 4:6 - двубоят гейм по гейм



08-02-2011 16:49 | Николай Драгиев

18-ият в световната ранглиста Жо-Вилфред Цонга победи първата ракета на България Григор Димитров с 6:4, 6:4 за 75 минути игра на турнира "Мастърс 500" в Ротердам.


От Ротердам българинът си тръгва с 20 точки за световната ранглиста, където в момента е на 86-о място.

 

Григор Димитров - Жо-Вилфред Цонга 4:6, 4:6


ПЪРВИ СЕТ


1:0 - Гришо печели без проблеми първия си гейм на нула.

 

1:1 - Цонга изравнява. Гришо обаче впечатли с два страхотни минаващи удари от бекхенд. От 40:15 българинът изравни точките, но добрият сервис спаси французина.


1:2 - Французинът атакува непрестанно бекхенда на Димитров и това му донесе две точки за пробив. В същото време сервисът на Гришо не е ефективен и проблемите не закъсняха. Две двойни грешки и Цонга пробива.

1:3 - Цонга затвърждава пробива убедително на 15. 13 са минутите от началото на този сет.

2:3 - По-добър гейм за Димитров, който въпреки поредната двойна грешка, успя да спечели подаването си.

 

2:4 - Цонга е безкомпромисен при свой сервис - отличен начален удар и мощен форхенд тормозят българина.

 

3:4 - Когато началният удар на Григор функционира - всичко е наред. Българинът без проблеми взима своя гейм и намалява резултата.

 

3:5 - Цонга няма никакъв проблем и в по-дългите разигравания доминира с мощните си удари. Гришо засега няма отговор нито от ретур, нито в по-дългата размяна. Ранният слаб сервис-гейм явно ще му коства сета.


4:5 - Григор печели пореден гейм на свой сервис. От своя страна Цонга в типичния си стил, когато води, изгуби интерес към геймовете на противника.

 

4:6 - Цонга пропусна сетбол при 40:30, след като минаващият му удар излезе в аут. Напълно недопустимо Григор пропусна сравнително лесен ретур от форхенд на втори сервис и французинът получи втора точка да затвори сета, но той изпусна и нея. При третия си шанс обаче, Цонга затвори с ас.


В крайна сметка по-опитният Цонга заслужено измъкна първия сет, без да имаше голямо превъзходство. Един слаб сервис гейм за Гришо се оказа фатален. Гришо е спечелил повече точки при сервис на противника, но това не е показателно, тъй като Цонга се бе концентрирал върху своите сервис-геймове.
Григор обаче има своите шансове за втория сет.


ВТОРИ СЕТ


1:0 - Григор открива сметката си с добър първи гейм.


1:1 - Отговорът на французина също е убедителен - гейм на 15.


2:1 - Григор поведе с 40:15, но Цонга с прекрасно воле, а след това и грешка на българина, доведоха ситуацията до 40:40. Димитров не се пречупи и уверено дръпна пак в резултата. Гришо изглежда спокоен и явно не е притеснен, че изостава със сет.

 

2:2 - Григор не може да постави под напрежение Цонга, който играе с изключителна лекота. Освен това сервисът на французина се получава и той няма проблеми да доминира. Да видим дали ще издържи до края на срещата в този стил.

 

2:3 - Историята от първия сет се повтори. Неубедителни сервиси на Григор и двойна грешка дадоха два шанса на Цонга да пробие. Те бяха спасени от Димитров с неговия начален удар, но се стигна до трета възможност. При нея бившият финалист на Australian Open не срещна проблем да реализира. 55 минути от началото на двубоя в Ротердам.

 

2:4 - Изглежда Цонга няма да има проблеми. Нов лесен гейм за него и той затвърждава пробива.

 

3:4 - Димитров спаси точка за пробив, но все пак не допусна дистанцията да стане два загубени сервис-гейма.

 

3:5 - Цонга е перфектен за пореден път и се доближава само на гейм от приключване на мача в своя полза.


4:5 - Григор спаси мачбол и остави Цонга да сервира за мача.


4:6 - Никакъв проблем за Цонга, който убедително приключи мача след 75 минути игра.


Заслужен успех за французина. Той бе много по-убедителен. Въпреки разликата в нивото на двамата, Григор показа че не е далеч от това да затрудни и най-добрите в света, стига да продължи да работи и повишава нивото си на представяне. Загубата е втора от началото на сезона за българина. Предишната също дойде срещу играч от топ 20 - Станислас Вавринка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини