Вашингтон, Кицбюел и Лос Кабос - най-интересно през седмицата



31-07-2017 08:53 | Николай Драганов

Три надпревари от календара на ATP ще се проведат през тази седмица. Един от тях е от категория ATP 500 - този във Вашингтон и именно там ще бъде съсредоточено вниманието на българската публика заради участието на Григор Димитров. Другите два турнира от категория ATP 250 съответно в Кицбюел (Австрия) и Лос Кабос (Мексико).


Вашингтон

 

Григор Димитров. Най-интересното за българската публика безспорно е завръщането на корта на първата ракета на България. Гришо игра добре на Уимбълдън и достигна до четвърти кръг, където нямаше шанс срещу бъдещият шампион Роджър Федерер. Българинът влезе с уайлдкард в надпреварата като поставен под №4 в основната схема и почива в първи кръг, а във втори очаква 45-тия в света Кайл Едмънд или младия талантлив кореец Хьон Чун. През миналата година Григор Димитров претърпя разочарование, като отпадна отново почиваше в първи кръг, а във втори загуби с 4:6, 4:6 от 82-рия в света британец Даниел Еванс. Най-доброто постижение на Димитров на Citi Open е през 2013 година, когато записа две победи и отстъпи на четвъртфиналите от №12 по онова време Томи Хаас. 

 

Шампионите са тук. Последните четирима шампиони от Citi Open се завръщат и през този сезон. Това са Хуан Мартин дел Потро (2008, 2009 и 2013), Милош Раонич (2014), Кей Нишикори (2015) и Гаел Монфис (2016). Любопитна подробност е, че и четиримата могат да се считат за непобедени шампиони във Вашингтон, тъй като не се участвали повече след вдигането на трофея в съответната година.

 

14 поредни победи. Хуан Мартин дел Потро е в серия от 14 поредни победи на Citi Open и само една загуба, дошла при първото му участие на 18-годишна възраст през 2007 година. Аржентинецът има точно 14 победи има от началото на сезон 2017, но е записал и 8 загуби и все още не е играл дори финал. Дел По има 6 загуби и 0 победи срещу Топ 6 опоненти през сезона.

 

Край на сушата? Милош Раонич спечели най-голямата си титла именно във Вашингтон през 2014 година, побеждавайки Вашек Поспишил в първия изцяло канадски финал в тура. Последната му титла обаче дойде в началото на 2016 година срещу Федерер в Бризбън, като от тогава са изминали повече от 18 месеца, а Милош е взел участие в 29 турнира.

 

Точно толкова - 29 турнира без титла има и Кей Нишикори, който за последно триумфира в Мемфис през 2016 година. Японецът има шест загуби на финал в последните 16 месеца. През 2015 година във Вашингтон той спечели шестата си титла от категория ATP 500. 


За първи път №1. На тазгодишния Citi Open Доминик Тийм за първи път ще поведе схемата в турнир от категория ATP 500. 23-годишният австриец има 38 победи и 16 загуби през сезона, като е успявал да надиграе през 2017 година играчи като Анди Мъри, Рафаел Надал и Новак Джокович. 


Саша повежда младоците. Седем кандидати за финалния турнир на младите звезди до 21 години ще участват във Вашингтон, предвождани от Александър Зверев, който игра полуфинал тук преди 12 месеца. 20-годишният германец е кандидат за участие както в Милано, където за първи път ще се проведе надпревара на най-добрите млади играчи, така и за финалния "Мастърс" в Лондон. 


Кицбюел


За последно на клей. Последният турнир на клей през 2017 година ще приюти бивши шампиони тук като Паоло Лоренци (2016), Филип Колшрайбер (2015) и Робин Хаасе (2011 и 2012). Пабло Куевас ще дебютира в турнира, при това като поставен под №1 в схемата.


Обратно на мястото на пробива. През миналата година, на 34 години, именно в Кицбюел Паоло Лоренци стана най-възрастният тенисист, който печели първа ATP титла в кариерата си. Италианецът се завръща като шампион, а трофеят засега си остава единственият във витрината му. Той може да се похвали с още два финала на клей през този сезон - в Умаг и Кито. 

 

Добре дошъл у дома. Филип Колшрайбер, който живее в Кицбюел, ще участва в турнира в града за седми пореден и общо десети път. През 2015 година по пътя към към титлата той победи любимецът на домакините Доминик Тийм.

 

Едно последно Ура! 14-тата спирка в последната обиколка на кортовете по света за Томи Хаас е на място, където е играл един единствен път - преди цели 18 години. Германецът е един от едва двамата играчи, които са побеждавали Роджър Федерер през 2017 година.

 

Лос Кабос

 

От Уимбълдън до Кабо. Поставените под №1 и №2 Томаш Бердих и Сам Куери ще излязат за първи път отново на корта, след като достигна до финалната четворка на Уимбълдън. Бердих победи Новак Джокович, а Сам Куери надигра Анди Мъри на четвъртфиналите.


Добре дошъл в Мексико! Бердих ще играе в Мексико за първи път в своята кариера, включително и като юноша. Чехът търси своята първа титла през сезона. 

 

Добре дошъл... отново. Куери, от друга страна, познава добре Мексико. Американецът спечели титлата в Акапулко по-рано през сезона, надигравайки Рафаел Надал. Куери и семейството му често почиват в Лос Кабос, а през миналата година той загуби от Сантяго Жиралдо в първия си мач. 

 

Шапки долу за д-р Иво. През миналата година Иво Карлович успя да спечели титлата в Лос Кабос на 37-годишна възраст, превръщайки се в най-възрастният шампион в тура от 1979 година насам. От тогава обаче хърватинът има 22 победи и 23 загуби. Карлович предпочете да играе в Мексико, вместо във Вашингтон, където игра финал през миналата година. 

 

Испанската армада. В Лос Кабос се завръща и Фелисиано Лопес, който загуби от Карлович миналогодишният финал. Испанецът спечели най-голямата си титла преди няколко месеца, надигравайки Томаш Бердих, Стан Вавринка, Григор Димитров и Марин Чилич в Куинс. Лопес е един от тримата испанци левичари, заедно с Алберт Рамос-Виньолас и Фернандо Вердаско в схемата. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини