Джокович по стъпките на Федерер



27-07-2017 13:04 | Станко Димов

Край на мъките. Новак Джокович обяви в сряда, че ще вземе продължителна почивка от тениса и няма да се появи повече на корта до края на годината. Джокович стори това на 26-и юли. На същата дата, но преди година, Роджър Федерер обяви същата новина. Официалната версия на сърбина е контузия в лакътя, нанесена от прекомерно натоварване през последните години, довела до износване на ставите. Преди 12 месеца пък швейцарецът се оплакваше от болежки в коляното (оперирано по-рано през сезона) и гърба.

Последният двубой на Федерер през 2016-та беше загубата на полуфиналите на Уимбълдън от Милош Раонич. Джокович сложи край на сезона с поражение от Томаш Бердих (дошло след отказване) на четвъртфиналите на Уимбълдън.

Съвпаденията не спират дотук. Джокович ще пропусне US Open, което означава, че няма да играе в турнир от Големия шлем за първи път от дебюта си на Australian Open през 2005-та, или с други думи казано – край на серията от 51 последователни участия в Мейджър турнирите.

Когато Федерер започна да се пропуква миналата година и обяви, че няма да участва на „Ролан Гарос” сложи край на впечатляващата серия от 65 последователни участия основна схема на турнир от Шлема. Серия, започнала след US Open 1999 и превърнала се в най-дългата в откритата ера на тениса!

И двамата се радват на изключително сходни и успешни кариери, в които почти не отсъстваха от корта заради контузии. И всичко това от тийнейджърските им години.

Когато Федерер слезе от сцената миналата година, той не беше печелил титла от Шлема от 4 години (Уимбълдън 2012). При Джокович тази пауза е значително по-малка. 30-годишният сърбин спечели „Ролан Гарос” миналата година, но липсата му на големи победи беше също толкова драматично изиграна от неговите фенове и медиите.

Оттеглянето на Джокович ще се отрази на ранкинга му по идентичен начин с това на Федерер. Очаква се в края на годината сърбинът да бъде около №14 в класацията. Федерер приключи 2016-та като №16.



Паузата се отрази изключително плодотворно на Федерер, който след завръщането си на корта през януари спечели титлите от Australian Open, Индиън Уелс, Маями, Хале и Уимбълдън. В момента швейцарецът, заедно с Рафаел Надал (също взел си дълга пауза в края на сезон 2016 и също изживяващ ренесанс тази година), е фаворит да приключи сезона като №1.

Дали паузата при Джокович ще има същия ефект? Кой знае?! Факт е обаче, че подобно на Федерер, сърбинът имаше нужда да каже стоп. В голяма част от сезона Ноле изглеждаше като човек, който е изкаран на сила на корта. Спомнете си мача му срещу Доминик Тийм на „Ролан Гарос”. Особено третият сет, в който сърбинът сякаш не се интересуваше от случващото се на корта и бързаше да се прибере в съблекалнята след последната точка.

Големите решения се вземат трудно, но само чрез тях може да се постигне ефект в дългосрочен план. При Федерер взетото решение на 26-и юли 2016 се оказа едно от най-правилните в кариерата му. Ще видим какъв ще бъде ефектът върху Джокович.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини