Годината на дуета Димитров/Валверду



11-07-2017 16:05 | Любомир Тодоров

С участието на Григор Димитров на Уимбълдън се извъртя практически една година от началото на работата му с венецуелския треньор Даниел Валверду.

Двамата направиха първа тренировка пред медиите на 24 юли 2016 година по време на турнира в Торонто и практически оттогава са екип. Малко или много постигна дуетът през тези 12 месеца? Съдете сами.

В началото на този сезон Григор прекъсна „сушата“ откъм титли, която го мъчеше от юни 2014-а, когато триумфира в „Куинс клъб“. Българинът започна ударно 2017-а и вдигна трофеите в Бризбън и София, а между тях достигна до полуфинал на Откритото първенство на Австралия.

Сигнали за промяна в играта, и най-вече настройката на Димитров, се появиха още през миналото лято. Но това е нормално, когато се появи нов треньор, според самия Гришо.

„При всяко ново сътрудничество по време на тренировки си ентусиазиран, да покажеш че можеш повече“, коментира той пред Tennis24.bg на „Ролан Гарос“, като в случая визираше Джокович и Агаси, но принципът е един и същ.

От лятото на 2016 г., до края на сезона с изключение на участието на Олимпийските игри, Григор допусна само една загуба в първи кръг (Базел), след като преди това беше навъртял негативна серия от Истанбул до Уимбълдън от шест поредни поражения на старта на турнирите, в които участва. В Торонто той беше №40 в света, а завърши сезона като 17-и в ранглистата на АТР.

Хасковлията стигна полуфинал в Синсинати и четвърти кръг на US Open, където беше спрян от Анди Мъри. Той направи отлична серия и в Азия и стигна финала в Пекин, където преклони глава пред същия Мъри, чийто бивш наставник е точно Валверду.

Роденият на 17 март 1986 година в град Валенсия (Венесуела) Даниел направи име като треньор с Анди, в чийто щаб беше 4 години до 2014-а. Дани доби славата на отличен анализатор на играта на съперниците на Мъри. Последва период с Томаш Бердих до Уимбълдън 2016, в който чехът стигна до върховото четвърто място в ранглистата, но една тежка загуба в Лондон сложи край на сътрудничеството им.



Така започна работата на Григор и Валверду. Южноамериканецът с диплома от Университета на Маями подобри видимо психологическото състояние на своя клиент. Димитров отново имаше желание за игра и победа и самочувствие на корта, които се бяха загубили в последните месеци под ръководството на аржентинеца Франко Давин, заменил Роджър Рашийд. В началото на тази година българинът показа видимо подобрение при началния удар и при бекхенда, което беше в основата на титлите през януари и февруари.

Освен това играта на Димитров се опрости, почти липсваха характерните за него гениални изпълнения на корта, последвани често от непредизвикани грешки. Изчезна от ложата и Никол Шерцингер.

След София последва спад и Григор като че ли се завърна към предишния си маниер на игра. Но пък за първи път в кариерата си в четири последователни турнира от Големия шлем стига поне до трети кръг, което вече е свидетелство за стабилност и класа.

До момента под ръководството на Дани Валверду Димитров е записал 47 победи и 22 загуби, което не е никак лош баланс.

Колко време ще работят още заедно двамата си знаят само те и мениджърите на Григор. Но определено между тях има химия и първата ни ракета има нужда от окуражителното „Къмон Джи!“ от своя треньор след добро разиграване.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини