Тони Надал: Ветераните успяват, защото тичат все по-малко



09-07-2017 09:38 | Николай Драганов

21 от играчите в Топ 40 през тази седмица са на 30 или повече години, а нито един от тях не е под 20 години. Възрастта на първата петица казва достатъчно - Анди Мъри (30), Рафаел Надал (31), Стан Вавринка (32), Новак Джокович (30), Роджър Федерер (35).


През този сезон единственият един от малкото наистина млади играчи, които спечелиха голям турнир, беше шампионът от Рим Александър Зверев. Така че защо играчите на 30 и повече години доминират?


"Трудно е да се отговори със сигурност, тъй като очевидно няма категоричен отговор. Ясно е обаче, че преди играчите мислеха, че ще играят до около 29 - 30 години. Психическата настройка се промени - искаш да играеш повече. След това, бих казал, че играчите влизат по-късно в тура, въпреки че това не важи за мен, Федерер, Джокович и Мъри. Тенисът е нашата страст и ние сме свободни да правим това, което обичаме", коментира Рафаел Надал.


Неговият треньор Тони Надал, добави: "Хората ми казват, че сега имаш по-добра подготовка и това е възможно, но днес просто не е нужно да тичаш толкова, за да играеш тенис. Когато играеш разиграване с 2-3 удара, не тичаш. Преди няколко месеца гледах мача в Австралия между Федерер и Нишикори. В началото японецът караше Федерер да тича, но след това той спря да тича, започна да играе бързо и спечели. Защо? Защото не можеш да принудиш съперника да тича, ако играта е бърза", обясни чичото на Рафа.


"Има и още нещо, става дума за психика. Това се случва във всички спортове. Когато играеше футбол, брат ми Мигел се считаше за ветеран на 30. Сега спортистите играят доста по-дълго", добави той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини