Време е за Григормания! Димитров стартира на Уимбълдън (ПРЕВЮ)



04-07-2017 10:15 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще стартира днес участието си на Уимбълдън, а негов съперник в първи кръг е аржентинецът Диего Шварцман. 


До този момент двамата са се срещали два пъти, като българинът пази изключително лоши спомени от един от тези сблъсъци. Става дума за мачът им на финала на турнира в Истанбул през миналата година, когато Гришо взе първия сет в тайбрек, а във втория водеше с 5:2, но допусна обрат, а в третия загуби на 0, като счупи няколко ракети. Малко по-късно през сезона Димитров взе реванш и стигна до победата на четвъртфиналите в турнира в Ченгду след 4:6, 6:4, 6:3. 


Диего Шварцман е на 24 години, професионалист е от 2010 и в момента се намира под №37 в ранглистата. Рекордната му позиция е №34, до която достигна през април тази година. Титлата в Истанбул е единствената в неговата кариера, на Уимбълдън все още не може да се похвали с победа. Аржентинецът има две участия - през 2016 и 2015 година, като губи съответно от Робин Хаасе и Ник Кириос в първи кръг.


С далеч по-големи успехи може да се похвали Григор Димитров, който е полуфиналист в "Ол Инглънд Клъб" през 2014 година. По пътя към Топ 4 той победи играчи като Райън Харисън, Александър Долгополов и Леонардо Майер, а на четвъртфиналите записа една от най-големите победи в кариерата си, надигравайки категорично с 3:0 сета Анди Мъри. В битката за финал Гришо отстъпи на Новак Джокович в оспорван четирисетов двубой, като последните сета бяха спечелени от бъдещия шампион в два тайбрека. В същия сезон българинът триумфира и с единствената си титла на трева, спечелена седмица по-рано в Куинс. 


Димитров има още шест участия на Уимбълдън, но в тях не е прескачал трети кръг. През миналата година той започна с две победи срещу Бьорн Фратанджело и Жил Симон, но отстъпи в четири сета на Стив Джонсън в трети кръг. Гришо е шампион от Уимбълдън при юношите през 2008 година.


Що се отнася само до представянето на двамата през 2017 година, то Димитров изглежда фаворит. Гришо е на 9-то място в годишната ранглиста, като в изиграните 13 турнира е спечелил 1,745 точки. Аржентинецът е изиграл четири турнира повече и е завоювал 760 точки, което го поставя под №30 в годишната класация. 


В подготовката си за Уимбълдън българинът успя да достигне полуфинал в Куинс, където бе спрян от бъдещия шампион Фелисиано Лопес, а седмица по-рано в Щутгарт загуби в първия си мач от Йежи Янович. На "Ролан Гарос" Гриш бе спрян в трети кръг от Пабло Кареньо Буста, а по-рано през сезона спечели титлите в Бризбън и София и игра полуфинал на Australian Open. Днешният му съперник изигра един мач на трева - загуба в първи кръг в Ийстборн от Джаред Доналдсън. Преди това в Париж Шварцман бе спрян от Новак Джокович в трети кръг, но успя да измъчи действащия към онзи момент шампион и да го принуди да играе пет сета. 


Двубоят между Григор Димитров и Диего Шварцман от първи кръг на Уимбълдън е трети на корт №12 в "Ол Инглънд клъб", където програмата започва в 13:30 часа наше време с мача между Ришар Гаске и Давид Ферер. След това е срещата между Кристина Макхейл и Кейти Боултър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини