Светът на тениса не спира да обсъжда Рафа и Роджър



17-06-2017 13:21 | Николай Драганов

Кое постижение е по-голямо - да спечелиш 18-та титла от Големия шлем след половин година пауза или да триумфираш за десети път на "Ролан Гарос"? Това е най-големият въпрос, върху който разсъждават журналисти, анализатори и бивши и настоящи тенисисти. 


В дебата в последните дни, провокиран от невероятното завръщане на корта на Роджър Федерер и Рафаел Надал през 2017-та година, се включиха както техни настоящи колеги на корта като Стан Вавринка и Томи Робредо, така и бивши играчи от ранга на Тим Хенман.


"Ще трябва да изчакаме до края на техните кариери, за да коментираме. Но аз не бих ги сравнявал, те са две тенис чудовища", коментира световният №3 Стан Вавринка, който се изправи и срещу двамата тази година в турнири от Големия шлем, но загуби и в двата случая - на полуфиналите в Мелбърн от Федерер и на финала в Париж от Надал.


"Те винаги успяват да повлият на това, което прави опонентът им. Двоумиш се за само за секунда, но след това е твърде късно. Това е най-трудното сред тези момчета. Трябва да играеш без да мислиш", обясни Стан, който подчерта, че не е нито първият, нито ще бъде последният играч победен от Надал в Париж. 


Възхищението си от двамата титани не скри и Томи Робредо, според когото не би трябвало да се говори за "Голяма четворка" на върха в тениса, защото Надал и Федерер са далеч пред Мъри и Джокович. "Не бих говорил за четирима, а за двама, защото за мен Надал и Федерер са на друго ниво, в друго измерение. Рафа спечели "Ролан Гарос", Монте Карло и Барселона десет пъти - звучи лесно, но ако се замислиш, това е нещо невероятно", каза испанецът.


"Макар Мъри да е №1 и да е феномен, Надал е икона заради това, което е постигнал, за цялото това време, с всички тези титли от Шлема, "Мастърс" трофеи и автографи, които е раздел. Има неща, които ако сравниш с Джокович, който също е бил №1, са на светлинни години. Може и да греша. А колкото до Федерер - това е най-популярният играч в света, който се завърна невероятно след шест месеца извън корта", подчерта Робредо.


Завръщането на Рафа и Роджър не би трябвало да изненадва никого, счита от своя страна бившият №1 на Великобритания Тим Хенман. "Всички ние сме впечатлени от това, което те правят, но когато говорим за атлети от техния ранг не би трябвало да сме изненадани. Те не са нормални. Беше невероятно да гледаш как Роджър печели титла от Шлема, след като не е играл шест месеца", коментира британецът, според когото е от ключово значение как ще разпределиш графика си. 


По-рано в дебата се включи и чичото и треньор на Рафа Тони Надал, който изненадващо посочи Федерер, а не своя племенник, като "най-великият на всички времена" в тениса. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини