Искат Рафа на евро монета



13-06-2017 17:42 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Цяла Испания полудя за „Десетия“ Ролан Гарос на Рафа Надал - водеща новина за всички медии в страната от неделя вечер със снимки и поздравления от първите страници на вестниците. В еуфорията и желанието да се уважи по специален начин най-големият испански тенисист в историята, се роди идея ликът на Рафа да украси официално монетата от 1 или 2 евро. Любопитната инициатива на един от спонсорите на Рафа – Киа, вече е събрала над 7600 подписа на сайта www.change.org #MonedaNadal, липсват 2356, за да бъде внесена в икономическото министерство и оттам предложена за гласуване в испанския Парламент.  

„Икона. Модел за подражание. Референт за всеки спортист и всеки човек. Гордостта на испанците. Образец за труд, усилия, борба и превъзмогване. Рафа Надал заслужава официално признание на висотата на своята епичност. Вчера, днес и утре, благодарим ти!“ – пишат в петицията.

Преди седмица пък президентът на френската тенис федерация Бернар Гюдисели обяви в тв-шоуто „Авантаж Льоконт“, че левичарят от Манакор, Майорка, скоро ще има свой паметник на Ролан Гарос. Надал, носител на 15 титли от Големия Шлем (един от седмината тенисисти в историята печелили и четирите големи турнира), си върна втората позиция в ранглистата на АТП и има реален шанс измести и Анди Мъри от върха при успех на Уимбълдън, US Open или някой „Мастърс 1000“ и малко късмет.

Рафа (7375 т), който е най-добрият тенисист дотук за сезона с 4 титли и други 3 турнирни финала, скъси до 2515 точки раликата с Мъри със спечелените точки в Париж. Анди (9890 т) прави колеблив сезон с трофей само в Дубай и има да защищава цели 8000 т. до края, срещу едва 370 на Рафа, осигурил си участие на финалния „Мастърс“ в Лондон.

Имайки предвид уникалната игрова форма на испанския бик, доста слабото представяне на Новак Джокович и невъзможността на Стан Вавринка (N3, 6175 т) да надиграе Надал, Рафаел има реален шанс да завърши годината като лидер в мъжкия тенис отново след 2008, 2010, 2013 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини