Остапенко е първата непоставена шампионка в Париж от 1933 г.



10-06-2017 18:17 | Любомир Тодоров

Йелена Остапенко е новата шампионка на "Ролан Гарос". Латвийката е първата непоставена победителка в турнира от Големия шлем в Париж в Откритата ера. А последната, който е правила това е британката Маргарет Скривън през 1933 година.


На финала тя надигра третата поставена Симона Халеп от Румъния с 4:6, 6:4, 6:3 в двучасов мач на корт "Филип Шатрие" и спечели първа титла в кариерата си.

Двубоят започна с пробив на нула за 20-годишната латвийка. Симона обаче го върна тутакси. След това двете си размениха по още един брейк. Остаренко атакуваше почти всяка топка и направи много уинъри, но и много непредизвикани грешки. В целия сет тенисистката от Рига направи 14 печеливши удари, но и 23 грешки. В десетия гейм предимно бранещата се Халеп стигна до сетбол и го реализира след топка в аут от форхенд на съперничката. Частта продължи точно 36 минути.


Тенисистката от Констанца се измъкна от 0:40 в откриващия гейм на следващата, а след това проби за 2:0 и после затвърди. Йелена прекъсна серията от 5 загубени гейма за 1:3, след като спаси 3 точки за пробив. Това вдигна самочувствието на латвийката, която върна брейка. Остапенко влезе в серия и за първи път поведе с сета с втория си пробив за 4:3. На свой ред Халеп върна брейка и изравни. Но след това последва нов пробив и Йелена сервираше за сета. Тя поведе с 40:0 и завърши с уинър при втората възможност.


И в третата част Остапенко имаше шансове за пробив в първия гейм - две, но го пропиля и румънката взе подаването си. Симона проби за 3:1, но съперничката веднага спечели нейния сервис гейм. До края Йелена не загуби повече нито гейм. В последната игра тя стигна до мачбол и го реализира с 54-ия си уинър.

 

Латвийката допусна и 54 непредизвикани грешки. Докато Халеп, която загуби и втория си финал в Париж, завърши с 8 уинъра при 10 грешки.

 

За успеха Йелена взема 2000 точки за световната ранглиста, където ще бъде №12 в понеделник, както и 2,1 милиона евро от наградния фонд. Румънката пропусна възможността да стъпи на върха в класацията и ще заеме второто място. Първа остава Ангелик Кербер.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини