Новак Джокович заслужено спечели Australian Open (видео)



30-01-2011 13:16 | Станко Димов

Новак Джокович е новият шампион на Откритото първенство на Австралия. На финала на надпреварата сърбинът прегази вечната надежда на Великобритания Анди Мъри с 6:4, 6:2, 6:3 за 157 минути игра. Истински сблъсък имаше само през първия сет, който се проточи в рамките на един час. Оттам нататък сърбинът бе с класа над опонента си. С представянето си на Australian Open 2011 Джокович категорично показа, че е най-добрият в турнира. Така той бележи най-успешния период в кариерата си, след като през декември спечели и Купа "Дейвис".

 

Триумфът е втори за Джокович в турнирите от Големия шлем. Първият бе преди 3 години отново в Австралия. Сега пред Новак Джокович остава да задържи високото си ниво на игра и да докаже, че има сили да постигне мечтата си - да стане номер 1 в света. Първият голям тест, който го очаква е "Ролан Гарос" през май, където той трябва да продължи по възходяща линия.


От своя страна пък Мъри продължава да няма дори един спечелен сет във финалните си двубои в Шлема, а голямото чакане на Великобритания за титла продължава. Надеждите, че в Мелбърн Мъри ще вдигне трофей и ще стане първият след Фред Пери (1936 г.) и в този трети опит не се оправдаха. Шотландецът регистрира и второ поредно поражение в Мелбърн, след като миналата година загуби от Роджър Федерер.


Ноле, който и в този мач бе подкрепян от очарователната Ана Иванович показа, че победата над Федерер не е била случайна. Той доминираше в разиграванията от основната линия, демонстрира феноменална защита и показа, че повече заслужава да вдигне трофея с цялостното си представяне.


Предварителните прогнози за мача напълно се оправдаха в първия сет. Ноле и Мъри, които имат сравнително сходни стилове на игра, редовно правеха разигрвания от по над 15 удара за радост на публиката. Сърбинът бе по-агресивен, но Мъри успяваше да се задържи при свой сервис. Така бе до 5:4, когато след няколко фантастични точки, Джокович стигна до пробив с цената на първия сет.


Шампионът от 2008-ма година буквално прегази своя опонент в началото на втората част. Джокович летеше по корта и сипеше уинъри от всички страни, докато съперникът му агонизираше на корта, очевидно и уморен физически. Мъри бе предаден от едно от най-верните си оръжия - сервисът. Почувствал своя момент, Ноле се възползва по най-добрия начин и след 20 минути дръпна с 5:0. В крайна сметка след успех с 6:2 сърбинът закова втория пирон в ковчега на Мъри.


Третата част започна повече от обещаващо. Шотландецът проби подаването на съперника след отличен минаващ удар от бекхенд, с което събуди позадремалите си фенове в Мелбърн. Импулсът в действията на шотландеца обаче се оказа мимолетен. Ноле веднага върна пробива, при това по категоричен начин, което допълнително вбеси бълващия обиди британец.


Повече от любопитен в сета бе четвъртият гейм, когато Ноле на 7 пъти можеше да пробие подаването на Мъри. В първите 6 случая шотландецът се спасяваше, основно със стабилен сервис, но в последния Ноле впечатли с уникална защита, след което избухна с минаващ удар по правата. Вместо да вземе подаването си и да поведе с 4:1, Джокович допусна ри-брейк и остави съперника в мача. Все пак при 4:3 Ноле осъществи втори пробив, оказал се решителен за изхода на мача.

 

"Поздравления за Джокович за страхотната работа, която свърши през последните 2 седмици. Нямам търпение отново да се изправя срещу него. Не успях да спечеля този път, надявам се, че следващия път ще сполуча. Винаги се връщам тук с огромно удоволствие", сподели при награждаването си Анди Мъри.

Новият шампион пък бе на седмото небе: "Преди всичко искам да поздравя Анди за страхотните 2 седмици. Игра на финал отново, надявам да в бъдеще също да спори за титла от Големия шлем. Тенисът е индивидуален спорт, но моите успехи не се дължат само на мен. Моят щаб е най-добрият в света. Всички около мен ме карат да се чувствам отлично, което се вижда на корта. Благодаря им сърдечно. Тази титла е за тях и за семейството ми, което винаги е до мен. Посвещавам успеха си на моята страна Сърбия, която изживя наистина трудни моменти в последните години", каза Ноле.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини