Григор Димитров: Клеят е синоним на битка



20-05-2017 11:10 | Tennis24.bg

Григор Димитров е в усилена подготовка за втория за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос. След като стигна до полуфиналите в първия в Мелбърн, сега очакванията към него са високи. Гришо започна колебливо сезона на клей след големите си успехи на твърди кортове в началото на годината, но в последните надпревари направи големи мачове с Доминик Тийм и Хуан Мартин дел Потро, които обаче загуби. Въпреки всичко, българинът е смятан за един от скритите фаворити в Париж и точно затова френските медии направиха интервю с него за очакванията му от надпреварата там. Ето го и него: 

- Григор, след фамозния полуфинал в Мелбърн и загубата от Рафаел Надал, какво се промени у Вас?
- Много неща: ранкингът ми, начинът ми на игра... Но не това е голямата цел пред мен. Видях този мач като една голяма възможност за мен да направя още една голяма крачка напред, да продължа да давам винаги най-доброто от себе си и, най-важното, да продължавам да прогресирам.

- Този мач даде ли Ви по-голяма увереност?
- Да, точно това се случи. И вече съм наясно, че се движа по правилния път. Вече се чувствам способен да играя на най-високото си ниво всяка седмица. Това мое представяне ми позволява постоянно да вдигам нивото си. И най-накрая, когато стигнеш едно високо ниво, трябва да си сигурен, че правиш правилните неща и да осъществиш необходимата още една малка крачка напред. Сега вече не говоря за фитнеса си, за ранкинга си, дори и за сензации, а само за избистряне на детайлите в играта си. Точно детайлите вече трябва да чистя, за да продължа да прогресирам.

- Дали усилената Ви работа преди сезона вече се отплаща? Берете ли плодовете ѝ?
- Абсолютно! През годината нямаме особено много време да тренираме. Но във всеки един малък прозорец между два турнира, говоря за 5-10 дни, аз използвам времето и тренирам до полуда. След Уимбълдън ще имам малко повече време да се докарам още повече до ръба на възможностите си. Но във времето на активните турнири трябва да намериш баланса, за да си конкурентоспособен всяка седмица. 

- Обичате ли клея?
- Израснал съм на тази настилка! Сега не виждам някакви особени предимства или недостатъци на клея пред останалите. Просто излизам и давам всичко от себе си. Движа се добре, чувствам се така, че мога да се изправя срещу всеки. Но каквото и да се случи, клеят е настилка, която обожавам, защото тя е синоним на битката. Точно това ѝ харесвам, на нея може да се случи абсолютно всичко, дори и по време на самия мач. Някои от най-великите си мачове съм правил именно на клей. 

- Как бихте обяснили различните изисквания на клея на феновете на тениса?
- О, Боже, от къде да започна? (смее се) На клей всичко може да се случи. Трябва да си готов и да се адаптираш за всяка една точка. Не можеш да контролираш неща като лош отскок на топката, линиите, шумът, вятърът... Няма как да предвидиш нищо, само трябва да приемеш нещата с усмивка. Трябва да си готов за всякакъв сценарий, как да удариш топката, какво решение да вземеш. За играта на тази настилка трябва да си на топниво в подготовката си. Понякога нещата сработват, понякога не. 

- Кой, според Вас, е най-добрият тенисист на клей сега?
- Според мен е Рафаел Надал. Но искам да отбележа, че и много други играчи са еволюирали. Вече няма специалист на определена настилка, всичко се е променило. Всеки един от нас е много по-комплексен играч, сега всеки иска да играе добре на всякакви кортове. И все пак, клеят и тревата изискват определени качества, които само специалистите на тях притежават в изобилие. 

- Какъв е първият Ви спомен от Ролан Гарос?
- Юношеският турнир. Парадоксално, но дори не си спомням първия си мач в основната схема при мъжете. Ето, ровя се из спомените си, но не мога да се сетя. 

- А първият Ви мач въобще на клей?
- Ааа, това е лесно. Това беше с клуба ми в България. Помня го добре, защото паднах лошо (смее се).

Превод: Gong.bg

За втора поредна година Tennis24.bg ще има пратеник на Ролан Гарос. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини