Тони Надал: Бих предпочел Рафа да не беше в ерата на Федерер



25-01-2011 19:43 | Николай Драгиев

Чичото и треньор на Рафаел Надал - Тони, даде интервю пред швейцарски вестник, в което разкри очакванията си за новия сезон, за отношенията между Надал и Федерер, както и други любопитни теми.


Г-н Надал, спортният свят е изумен от добрите отношения между Роджър Федерер и Рафаел Надал. Смятате ли, че те са наистина толкова добри приятели?

Те се опознаха още повече покрай демонстративните мачове в края на 2010. Но всички зависи какво влагате в определението приятел. Естествено Федерер не е толкова близък на Рафа, както са приятелите му от Майорка. Отношенията им са добри и те имат респект един към друг. Те обаче не са приятели за мен.

Не е ли странно двама толкова големи опоненти да се разбират толкова добре извън корта?

Защо да не е нормално. Съперничеството съществува единствено на корта. Двамата са страхотни личности. Рафаел се разбира добре и с останалите играчи.

Как се разви тяхното съперничество? Съгласен ли сте с усещането, че Надал има повече предимства?

През 2010 година Рафаел имаше по-добри резултати, но това бързо може да се промени отново. Освен това ситуацията изглеждаше различна през 2009, когато Рафа имаше труден период. Сега е нова година и всичко може да се промени.

Стана ли Надал по-добър играч заради присъствието на Федерер?

Да. Това разбира се важи и за двамата. При наличието на такъв опонент, е неминуемо да се развиваш непрекъснато. Ето например Федерер подобри играта си на клей заради Надал. Честно казано обаче предпочитам Рафаел да не се бе появявал във времето на най-добрия тенис играч в историята. Бих предпочел да сме във време с по-слаб опонент и да не се налага Рафа да играе чак толкова добре (смее се).

От клей-корт специалист Надал се превърна в заплаха на всички настилки. Кое беше ключовият фактор за неговото развитие?

Волята му. Той знаеше, че неговата игра не е достатъчно добра, за да спечели US Open. Но има нещо, което хората забравят: той бе много малък, когато се появи на голямата сцена. Рафа спечели "Ролан Гарос" за първи път през 2005 година на 19 години. На 18, 19 или 20 години Федерер също нямаше толкова добър бекхенд, както е сега. Нормално е да развиваш уменията си през годините. Разбира се Рафа няма тази лекота в играта, каквато притежава Федерер. Той има да учи много, но важното е че има желанието да го прави.

Как постига това Надал?

Той е невероятно всеотдаен. Когато нещо не работи, той подхожда по друг начин. Всички искат да прогресират, но повечето хора се обезкуражават, когато успехът не идва бързо. Рафаел е различен. Ето например той работи с години, за да подобри сервиса си. Отново и отново.

Федерер веднъж бе казал, че не може да си обясни защо Надал не е работил върху сервиса си в началните години.


Не е толкова просто. Федерер има тотално различна игрова концепция - да сервира добре и след това да завърши точката в своя полза. Рафаел от своя страна вкарва топката в игра и едва след няколко разигравания търси уинър. Когато поиска Рафа може да сервира много добре. Преди US Open 2010 той смени хвата и видяхте, че за две седмици бе отличен.

Повече чичо или повече треньор сте?

Вкъщи в Манакор аз съм чичото. Но щом сме на турнир, аз съм треньорът и всичко зависи от мен. Той вече е на 24, така че няма нужда да го възпитавам повече. Аз съм открит и когато нещата не вървят, аз съм директен. Мога да го критикувам и много остро. Това е част от работата ми и затова аз съм негов наставник.

Напоследък Федерер има проблем още в началото на големите турнири - срещу Файа на Уимбълдън, в Мелбърн със Симон. Виждате ли отстъпление в неговата игра?


Мисля че той има малшанс понякога. Да, срещу Файа на Уимбълдън той трябваше да загуби. Но срещу Сьодерлинг в Париж трябваше да спечели. Както и срещу Джокович на US Open. Мисля че той игра много силно в два сета срещу Симон. Федерер все още е наистина много, много добър. Не съм сигурен дали е толкова добър колкото беше преди, но е достатъчно, за да печели големите титли. Игра невероятно в Лондон и за мен е фаворит в Австралия.

Защо?

Когато той и Рафа стигнат финал - шансовете са 50 на 50. Но вероятността Рафаел да загуби преди финала е по-голяма.

Федерер и Надал спечелиха 21 от последните 23 турнира от "Големия Шлем". Ще продължи ли тяхната доминация?

В началото на всяка година все си мисля, че ще бъде различно. Мъри трябва да спечели в Шлема, Джокович също. Моята логика ми казва, че това не може да продължава по този начин. Нищо не е вечно. След толкова години е повече от нормално някой различен да се намеси. Когато Джокович спечели през 2008 в Мелбърн, очаквах той да стане номер 1. Той обаче не успя да задържи нивото.

Ще имат ли същия ентусиазъм Федерер и Надал, когато вече не са номер 1 и 2?


Да. Рафаел ще продължи да бъде толкова мотивиран дори да е пети, шести. Важното е да знае, че може да спечели големите турнири. Същото важи за Федерер. Когато си бил толкова добър, никога не можеш да се задоволиш с малко. Те ще играят дотогава, докато са убедени че са сред най-добрите.

Колко дълго ще остане Федерер в играта?


Докато желае. За съжаление. През 2008 година журналист от Швейцария ми обясни как всичко е приключило за Федерер. След това той изигра блестяща 2009 г. През 2010 той спечели Australian Open и финалния Мастърс, а беше близо и до US Open. Силно се надявам, че Федерер ще отдели повече време на семейството си и няма да играе толкова тенис. Така ще остави нещо за печелене и на останалите момчета (смее се).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини