Нова трудна, но сладка победа за Джокович



20-04-2017 20:51 | Николай Драганов

Световният №2 Новак Джокович записа нов сравнително труден, но пък сладък и ценен успех по пътя към трета титла от "Мастърс" турнира в Монте Карло и едва втора през 2017 година. Ноле се класира за четвъртфинал след като успя да се наложи над Пабло Кареньо Буста след 6:2, 4:6, 6:4 в отделните части. 

 

Това бе втора победа от два мача помежду им за Джокович срещу 25-годишния Кареньо Буста. Единственият им предишен сблъсък отново беше в Монте Карло, но във втори кръг през 2014 година. Испанецът може да е доволен, тъй като тогава успя да спечели едва един гейм и загуби катастрофално след 6:0, 6:1, докато днес оказа далеч повече съпротива на своя именит съперник.

 

Кареньо Буста определено има за какво да съжалява в днешния мач. Той игра напълно равностойно до средата на първата част, като в първия гейм имаше три възможности да пробие сервиса на Ноле, но сърбинът се справи. На свой ред Кареньо Буста отрази два брейкбоа във втори гейм. При резултат 3:2 за Джокович обаче испанецът изостана с 15:40 и този път Ноле се възползва още от първия си шанс, а след това спечели и следващите два гейма сравнително лесно за 6:2.


Серията на Джокович се покачи до 6 поредни гейма след пробив и 2:0 на старта на втория сет, но в този момент испанецът успя да се възползва от колебанията или може би от отпускане на Джокович и на свой ред спечели пет поредни гейма, включително два пробива за 5:2. Ноле върна един от пробивите, а след това намали до 4:5, но от втория опит да затвори сета и при третия си сетбол, испанецът се справи и изравни - 6:4.

 

Ноле първи стигна до пробив в решителния трети сет и успа да поведе с 4:2, но не успя да затвърди, Кареньо Буста на свой ред проби, а след това и затвърди за 4:4. Последва много оспорван гейм, в който Джокович трябваше да спасява два скрити мачбола пред съперника. В крайна сметка сърбинът се справи, а Кареньо Буста не успя да превъзмогне разочарованието и на свой ред изостана с 30:40, което означаваше мачбол за Джокович, който се възползва и стигна до победата.


Това е втори пореден труден успех за Джокович, след като във втори кръг той отстрани отново в три сета Жил Симон след 6:3, 3:6, 7:5. Следващият съперник на Джокович ще бъде световният №13 Давид Гофен. Белгиецът се наложи над №9 в света Доминик Тийм в оспорван двубой след 7:6(4), 4:6, 6:3 и за първи път в своята кариера се класира за четвъртфинал в Монте Карло. 26-годишният Гофен вече води над три години по-младия си австрийски съперник с 6:3 в преките двубои помежду им. През миналата година Гофен бе спрян от испанец, но в трети кръг, като това беше Марсел Гранойерс. 


Любопитна подробност е, че след загубата на Кареньо Буста, Гофен се размина с пореден сблъсък с испанец в Монте Карло. Преди загубата от Гранойерс през 2016 той бе надиграл други двама испанци в първите си два мача - Фелисиано Лопес и Фернандо Вердаско, а през тази година също вече имаше сблъсък с представител на Испания в лицето на Николас Алмагро, който беше победен след 7:5, 6:1. Алмагро и Гофен са се срещали още веднъж в Монте Карло - през 2013 година, когато победата е за испанеца. Друг испанец пък спира Гофен 2014 година в трети кръг - Томи Робредо.


И ако сблъсъците с испанци в Княжеството вървят с променлив успех за Гофен, то това изобщо не важи за мачовете му с Джокович. До този момент двамата са се срещари пет пъти, като при всеки един случай победата е на сметката на Ноле. Двамата имат цели три сблъсъка на "Мастърс" турнири - два пъти в Синсинати и веднъж в Маями, а последният им сблъсък беше на финалите на ATP през миналата година. Единствената им среща на клей пък е през 2013 година на "Ролан Гарос", когато Джокович печели след 7:6(5), 6:4, 7:5.


Сърбинът може да се похвали с цели 30 титли от "Мастърс" надпревари, включително две в Монте Карло, докато най-доброто постижение на Гофен са два полуфинала - през миналата година в Маями и Индиън Уелс, загубени съответно от Джокович и Раонич. При нова победа над Гофен Джокович ще се класира на полуфинал, където най-вероятно ще срещне Рафаел Надал, стига испанецът да не допусне изненада срещу Диего Шварцман. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини