Непредсказуемият старт на сезона за Федерер



05-04-2017 09:13 | Николай Драганов

Как бихте нарекли началото на 20-тата година на Роджър Федерер в ATP? През януари, може би щяхме да използваме думи като "обещаващо" или "оптимистично". Самият Федерер, описвайки себе си, използва думите "подмладен" и "освежен". 


Днес, три месеца по-късно, казаното от Федерер звучи далновидно: "Вярвам, че тази шестмесечна пауза може да се окаже много полезна за моята кариера. Чувствам се подмладен, освежен. Може би психически се нуждаех от тази почивка повече, отколкото си мислех. Може би и тялото ми се нуждаеше от нея повече, отколкото смятах", каза тогава Роджър.


Но днес, след като Маестрото спечели титлите от Australian Open и "Мастърс" турнирите в Индиън Уелс и Маями, използваните от него думи вече не са най-подходящите. 


Може би "невероятно"? Нищо от това не можеше да бъде предвидено - нито от Федерер, нито от треньорите му, нито от експертите и може би дори не и от милионите му фенове по света. Но каквато и дума да изберете, няма спор относно как представянето на Федерер от началото на година се отрази на статута му като един от най-великите в тази игра.


Спечелвайки първите три "Големи титли" през 2017 година, Федерер увеличи преднината си пред Новак Джокович и Рафаел Надал. Швейцарецът има 18 титли от Големия шлем, 26 "Мастърс" титли, 6 трофея от финалите на ATP или общо 50 "Големи титли" - това е с три повече от тези на Джокович и с осем пред Надал.


"Когато спечелиш турнир като Australian Open, или някой друг от най-големите турнир, това ти дава определена увереност. Тази увереност ти помага да измъкнеш някои много тежки мачове", коментира Федерер след победата си над Рафа Надал на финала в Маями. 


За да натрупа тази увереност и вяра в своите възможности, в Мелбърн, 17-тият поставен в схемата Федерер, победи Томаш Бердих, Кей Нишикори, Миша Зверев, Стан Вавринка и Надал. В Индиън Уелс Федерер още веднъж победи Рафа - не на финал, но в четвъртия кръг, а след това преодоля и Джак Сок, за да дойде и победата над Вавринка в мача за титлата. В Маями Роджър трябваше да премине през Хуан Мартин дел Потро и Роберто Баутиста Агут, за да стигне до четвъртфиналите. Там той спаси два мачбола срещу Бердих, преди да измъкне епичен полуфинал с три тайбрека срещу Ник Кириос, а на финала да запише трети успех през годината над Надал.


Статистиката на Роджър от трите големи турнира през 2017 година: 18 победи, 0 загуби; 7 победи и 0 загуби срещу играчи от Топ 10; 10:2 спечелени геймове в тайбрек. И най-важното: 3 турнира и нови 3 "Големи титли".


"Не мога да го обясня. Казах на моя треньор Северин Люти, че ако бях се класирал само за финала в Маями, без Australian Open, без Индиън Уелс, пак щях да съм много щастлив", каза Федерер в неделя. "Но направих много повече, така че просто си повтарях, че трябва да играя без напрежение. Просто да го направя още веднъж, да изляза и да бъда смел при големите точки. Мисля, че успях", добави той.


"Да бъде смел" - Федерер не изостави тази мантра по време на финала в Мелбърн, когато за първи път през сезона изненада Надал с плоския си бекхенд, а вероятно по-късно същият съвет към себе си Роджър не престана да си повтаря и в Индиън Уелс. "Бъде освободен психически, удряй топката освободено, излез и спечели. Смелостта ти ще бъде възнаградена", каза Федерер в Мелбърн.


Водачеството му по отношение на "Големите титли" едва ли е много стабилно, особено след като Роджър обяви, че най-вероятно ще почива чак до "Ролан Гарос". Три "Мастърс" турнира ни делят от втората за годината надпревара от Големия шлем, която започва на 28 май - в Монте Карло, Мадрид и Рим. 


Всички останали представители на "голямата четворка" при мъжете се очаква да участват в тези турнири и вече са ги печелили. Джокович и Надал са успявали да спечелят титлите и от трите надпревари, а на Мъри му липсва само тази от Монте Карло. През миналата година Рафа спечели своя девети трофей от Монте Карло, Джокович - втори в Мадрид, а Мъри - първи в Рим. Джокович все още е на върха в класацията и що се отнася само до "Мастърс" титлите с 30 трофея във витрината си. 


"Непредсказуемо"? Подходяща дума за първите три месеца на Федерер през 2017 година. Както и за следващите.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини