Федерер благодари на Господ за бекхенда с една ръка



23-01-2011 22:17 | Николай Драгиев

Роджър Федерер призна, че е доволен от развитието на Australian Open 2011 до момента. Швейцарецът е само на три крачки от защита на своята титла от миналия сезон. За място на полуфинал той ще спори със сънародника си Станислас Вавринка.

Бившият номер 1 не е притеснен от многото непредизвикани грешки, които направи в мачовете си с Жил Симон и Томи Робредо. Според него ключът към силното му представяне е перфектната му физическа подготовка. "Още предишният ми треньор Тони Роуч казваше, че на "Голям шлем" трябва да съм готов за седем петсетови мача. Много добре знам това и винаги имам голям ресурс от физически сили. Това изненадва противниците ми в дългите мачове, както бе със Симон," коментира Федерер.

"Доволен съм от първата седмица. Победих наистина добри, много опитни играчи. Да, жребият може би не е от най-леките, но аз се справих. Предстои още по-вълнуваща втора седмица," смята още той.

Въпреки привличането на Пол Анакон, Федерер не смята, че нещо генерално се е променило в играта му. За него малките промени могат да направят голямата разлика. "Играя по този начин от юноша. Винаги се опитвам да се изместя и да не играя бекхенд. Преди имах наистина ужасен бекхенд, но успях да го подобря с времето.

"През 2001-2002 направих сериозен напредък в играта си в дефанзивен план. Подобрих всичките си удари, а това се случи и с бекхенда. Работата с краката е особено важна. Определям стила си като по-скоро атакуващ," анализира Фед.

Швейцарецът нито за момент обаче не съжалява, че използва бекхенд с една ръка. Именно този негов удар се счита за най-слабото звено в играта му. "Като прохождащ тенисист нямах никаква сила в бекхенда ми с една ръка. Обикновено подсичах топката, но с това нямаше да стигна далеч. Между 13 и 15 наистина го подобрих значително.

"Когато бях на 12 опитах да играя бекхенд с две ръце, помагаше ми братът на Пати Шнидер. Беше ужасно и реших да остана със слабия си бекхенд с една ръка. Благодаря на Господ, че сторих това тогава. С една ръка имам много повече свобода. Щом го изпълнявам с две ръце ме боли навсякъде - китката, гърдите. Щастлив съм с моя бекхенд."

Кой обаче може да предотврати евентуален финал Федерер - Надал? "Мисля че Анди и Новак играят много силно. Рафа, Робин и аз също. Стан, Бердих също се справят отлично. Втората седмица ще бъде интересна," смята Федерер.

"Не ме притеснява, че в даден момент мога да бъда №2,3,4,5 или 6. Разбира се, че е по-добре да си възможно най-напред. В подобна ситуация сега е Лейтън Хюит, който трудно успява да направи значимо нещо на големите турнири, тъй като е непоставен. Не смятам, че ранглистата обаче променя драстично ситуацията," убеден е Роджър.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини