Предимства и недостатъци на Григор Димитров в Индиън Уелс



09-03-2017 14:56 | Tennis24.bg

BNP Paribas Open в Индиън Уелс се приема в тенис средите като петия турнир от Големия шлем. Петкратният шампион Новак Джокович ще започна атаката към трета последователна титла в калифорнийската пустиня.

В четвъртината на сърбина попаднаха още трикратният шампион Рафаел Надал, който е печелил в Индиън Уелс и на двойки, заедно с Марк Лопес, както и четирикратният първенец Роджър Федерер.

Заедно – Джокович, Федерер и Надал са спечелили надпреварата в 12 от последните ѝ 13 издания. Единственото изключение е изненадващият триумф на Иван Любичич, който през сезон 2010 победи последователно Джокович, Надал, а на финала и местния любимец Анди Родик, за да спечели първия си „Мастърс 1000” трофей.

Този сезон сериозни очаквания ще има и към световния №1 Анди Мъри, който никога не е печелил трофея в Индиън Уелс. И ако всички изброени са фаворитите за титлата, журналистът Ричард Палиаро от Tennis Now акцентира върху четирима тенисисти извън Топ 10, по един във всяка четвъртина, който може да направи сериозен пробив в Калифорния.

Сред избраниците на Палиаро е Григор Димитров. Ето какво пише той за първата ракета на България:

№12 Григор Димитров
Представяне в Индиън Уелс през 2016: загуба в първи кръг от Александър Зверев
Най-добро представяне в Индиън Уелс: Трети кръг (2013-2015)
Баланс през годината: 16 победи и 2 загуби

Предимства: Григор Димитров прави най-силния старт на сезон в кариерата си, като спечели две титли – в Бризбън и София, в първите си четири турнира. Той победи трима играчи от Топ 10 и изправи до стената Рафаел Надал на полуфиналите на Australian Open. По-бавните твърди кортове в Индиън Уелс би трябвало да паснат на разнообразието от спин, което българина използва в ударите си. Сервисът и форхендът също работят изключително добре от началото на сезона. През 2016-а, Димитров твърде много разчиташе на бързината си, умението да играе в защита и използването на бекхенд слайс. Тази година той се задържа повече до основната линия, разчита на много по-активен тенис и е готов да изпълни бекхенд върху линията във всеки един момент, както се случи в двубоя с Надал в Австралия.

Недостатъци: В пет участия в Палм Спрингс до момента, Григор Димитров никога не е записвал две последователни победи и никога не е побеждавал съперник от Топ 30. 25-годишният българин може да се изправи срещу Джак Сок в III кръг. 17-ият в схемата Сок, който също има спечелени 2 титли през сезона, води с 2:1 победи в преките двубои с Димитров.



Останалите тенисисти извън Топ 10 (по един от всяка четвъртина в схемата), които могат да направят фурор в Индиън Уелс според автора Ричард Палиаро, са: Давид Гофен, Ник Кириос и Джон Иснър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини