Агаси: Федерер вече не ме изненaдва, само ме впечатлява



28-02-2017 20:14 | Николай Драганов

Кариерите на двама от най-големите тенисисти в история - Андре Агаси и Роджър Федерер си приличат по това, че и двамата запазиха високо ниво и постигнаха много в напреднала възраст.
На 32 години Агаси спечели Australian Open през 2003 година. В горе-долу същия момент от своята кариера, на почти 31 години, Федерер надигра Анди Мъри на финала на Уимбълдън през 2012, спечелвайки седмата си титла от "Ол Инглънд Клъб".


През 2005 година 35-годишния Агаси достигна до финала на US Open, където не някой друг, а именно Федерер го победи в битката за титлата. По подобен начин, през миналия месец, на 35-годишна възраст, играейки за първи път от шест месеца, Федерер успя да спечели 18-тата си титла от Големия шлем на тазгодишния Australian Open.


Осемкратният шампион от Големия шлем Андре Агаси, който (подобно на Федерер) спечели всички турнири от Голямата четворка, както и златен медал по време на своята забележителна 20-годишна кариера, се изправи 11 пъти срещу Федерер, преди да се откаже през 2006-та година. Швейцарецът победи в 8 от тези 11 двубоя, а трите успеха на Агаси бяха при първите им три срещи.


"Това беше легендарен поход и представяне, безспорно", коментира пред Tennis.com 46-годишният днес Агаси по адрес Федерер и играта му в Мелбърн. "Всъщност представянето му отговаряше на стандарта през цялата му кариера. Що се отнася до неговите възможности да продължи на това ниво, вече съм се отказал да давам прогнози за Роджър Федерер. Той вече не ме изненадва, но непрекъснато ме впечатлява", добави Агаси.


Преди триумфа в Австралия Федерер заяви, че се надява да играе още поне две или три години. През миналата седмица той потвърди тези си планове, като подписа договор с турнира в Базел до 2019 година, като го ако изпълни, Роджър ще бъде на 38 години.


"Бих казал, при нормални обстоятелства, че за човешко същество идеята да играе на такова ниво толкова дълго не е реалистична. Но Федерер доказа, че това е погрешно - доказано го през януари. Така че, да, смятам, че има още много какво да очакваме от него", добави легендарният американец.


В момента Федерер е под №10 в световната ранглиста, след като започна годината под №17. През тази седмица той се завърна на корта в Дубай, първият му турнир след Australian Open. По програма през март швейцарецът ще играе на "Мастърс" турнирите в Индиън Уелс и Маями.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини