Григор ще бъде вдъхновение за стотици деца, сигурен е ексминистър



16-02-2017 11:25 | Tennis24.bg

“Изключително горд съм с провеждането на Световната купа по сноуборд в Банско и тенис турнира Garanti Koza Sofia Open, с които стартирахме годината. Гордея се и с начина, по който българските спортисти тръгнаха през тази година - не само с успехите в сноуборда и в тениса, но и с отличния старт на българските биатлонисти, които имат европейска титла, медали от Европейския шампионат и призови класирания за Световната купа и Световното първенство”. Това заяви в студиото на "Лице в лице" министърът на младежта и спорта от кабинета “Борисов 2” Красен Кралев.


“Много важна функция на държавата е, където имаме силни спортисти и звезди, които могат да повлияят положително върху децата и подрастващите, задължително да направим всичко възможно те да покажат таланта и уменията си пред родна публика. Участието на Григор Димитров в София беше феноменално. Стартът му тази година е невероятен - от 16 мача има 15 победи. Надявам се, че оттук нататък ще върви само във възходящ порядък. 55 хиляди души гледаха Григор в „Арена Армеец”. Надявам се, че този заряд и тази любов, които получи от публиката ще са изключително мощен импулс в представянето му през годината.”
„Сигурен съм, че Григор Димитров ще бъде вдъхновение за стотиците деца, които го гледаха наживо. Убеден съм, че голяма част от тях ще започнат да се занимават със спорт. Това е най-важното. Ние трябва да се борим за здрава нация. Медалите са важни, но по-важно от всичко е здравето на децата. И е от изключително значение да се използва момента, в който имаме спортист или отбор във възходяща линия, за да бъде предоставена възможност на децата да се докоснат до  магията на спорта. Това е изключителен момент, който ние не трябва да изпускаме”, обобщи Кралев.
 


На въпрос на водещата относно финансирането на подобни турнири, Кралев отговори: “Състезанието е скъпо. Държавата сама не може да си позволи да го организира. Бюджетът на един турнир от ранга на Гаранти Коза София Оупън е около 3 млн. лева. Така беше миналата година, така е и сега. Много спекулации се появиха по темата, и то главно в едни фалшиви сайтчета, гравитиращи около лявата идея, около БСП - много гадни спекулации за това колко пари е взел Григор, колко пари е дала държавата в частна фирма. Това въобще не е така. Бюджетът на такъв турнир е, казвам пак, около 3 милиона лева - половин милион се подсигуряват от държавата, а другите 2,5 млн.лв. идват от продажба на билети и спонсори. Това, което не достига, идва от главния спонсор Garanti Koza. Например миналата година турнирът беше с над 1 милион лева недостиг на средства, които бяха осигурени от рекламен договор с Garanti Koza. Тази година, разбира се, заради участието на Григор и заради по-доброто качество на турнира, имаше много по-голям интерес. Редно е да отбележа, че държавата, освен че дава половин милион лева, получава обратно 350 хил.лв. като наем за зала. Залата не се дава безплатно. Парите ги даваме на Българската федерация по тенис, която е съорганизатор на турнира, за да може да се покрият разходите - съдийски такси и наем. 


Отделно има 1 млн. лева хонорар за участие на тенисисти. Колкото по-голям е този фонд, толкова по-класни тенисисти се привличат. Тенисистите взимат тези пари независимо от наградния фонд и независимо от класирането им. В случая Доминик Тийм, който беше една от големите звезди на турнира тази година, но отпадна рано, получава хонорар само за идването си тук. Общият награден фонд е 900 хил.лева. Има и такса към ATP и към собствениците на тази седмица, която е над половин милион лева и то само, за да получиш правото да организираш такъв турнир. Равносметката: от тази инвестиция от около 3 млн.лв, българската държава е дала около 500 хил.лв., като си е възвърнала под формата на наеми 350 хил. лева. Приходите от билети са около 1 млн. лв., другите са от рекламодатели и спонсори. Т.е. тези пари са възвърнати, но е редно е да споменем и ефекта, който получава държавата - над 120 страни са излъчвали този тенис турнир, над 100 млн. зрители са го гледали. Много пъти ще бъде предаван на запис. Много пъти логото на София ще грее от екраните в цял свят. Така че нека отчетем и тези факти. Цифрите още не са напълно готови, но се базираме на данните, които имаме от миналия сезон. Ефектът е огромен. Няма по-добре изхарчени пари за реклама на държавата от парите, инвестирани в такива състезания”, категоричен бе спортният министър от кабинета “Борисов 2”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини