ВИДЕО: Федерер оцеля в петсетова драма



19-01-2011 15:07 | Станко Димов

Швейцарецът Роджър Федерер трябваше здраво да се изпоти, за да заслужи мястото си в третия кръг на Australian Open. Шампионът от миналата година победи много трудно показващия добра форма от началото на сезона Жил Симон (Франция).

 

Битката между двамата на централния корт продължи повече от 3 часа, а Роджър се наложи с 6:2, 6:3, 4:6, 4:6, 6:3. Така швейцарецът продължи традицията да не губи мач, в който е повел с 2:0 сета и вече гледа към следващия си съперник, който се казва Ксавие Малис (Белгия). В днешния двубой Роджър записа нехарактерно голям брой непредизвикани грешки - 53.

"Дано повече не ми се налага да играя срещу него. Беше стресиращо при 2:2 сета. Надявах се той да не играе толкова добре в петия сет и да се умори. Имах късмет днес. Щастлив съм, че оцелях в турнира," коментира Федерер след
срещата.

"Имах усещането, че играя по-добре от него в края на четвъртия сет. С началото на петия, той изигра един невероятен гейм при 1:1 0:30 и оттам всичко се промени," допълни Симон.


Федерер започна на познатото си високо ниво и спечели първия сет след 35 минути. Швейцарецът осъществи два пробива, а в същото време бе брилянтен в своите геймове, губейки само една точка при първи сервис. По сходен начин се развиха нещата и през втората част. Отново брилянтен Федерер и отново само една загубена точка при първи сервис. Логично швейцарецът поведе с 2:0 сета и се докосна до успеха.


Пристиснат до стената Симон напомни за себе си в третия сет. Французинът направи цели пробива в подаването на "ФедЕкспрес", който очевидно бе излязъл от правилния коловоз. Странно защо връх в играта на швейцареца взеха непредизвиканите грешки, които бяха добре дошли за бързоногия Симон.


В четвъртия сет двамата предоставиха най-качествената продукция от началото на мача. Още нба старта Федерер стигна до 15:40 в сервиса на Симон, но французинът с много труд спаси подаването си. Двамата продължиха да играят гейм за гейм до 4:4, когато Симон стигна до преднина 0:40.

 

Федерер спаси две точки за пробив с блестящ сервис, но в третия случай Симон с ретур-уинър направи заветния пробив. В ответния гейм Федерер можеше да направи ри-брейк, но Симон се спаси и изравни резултата - 2:2.


Така, очаквано или не, Федерер и Симон вкараха мача в решителен пети сет, който трябваше да определи победителя. Ключовият момент дойде при резултат 3:2, когато Федерер се добра до първата си точка за пробив и не сгреши. До края на мача швейцарецът взе своето и се поздрави с успеха.

Интересното е, че Жил Симно е един от малкото действащи състезатели, които имат положителен баланс срещу Федерер. Французинът вече води с 2:1 победи над бившия номер 1.

Следващият опонент на Федерер е опитният белгиец Ксавие Малис.







Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини