Григор Димитров: Страхотно е, че успях да запаля всички в България!



Григор Димитров: Страхотно е, че успях да запаля всички в България!
Свързани новини
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
07-02-2017 13:11 | Tennis24.bg

Григор Димитров е човекът на седмицата на Garanti Koza Sofia Open. Национален герой още преди Откритото първенство на Австралия през януари, статутът му на такъв само се затвърди след вълнуващия полуфинал срещу Рафаел Надал. Само за няколко дни той превърна цялата нация в запалени тенис фенове.

 

Това направи моментът перфектен за завръщането му у дома, където ще играе първия си турнир от АТП Уърлд Тур в България. За 25-годишния почетен жител на Хасково това ще е седмица, изпълнена с носталгични емоции. Той ще играе пред 10 000 екзалтирани привърженици, пред най-близките си приятели и пред цялото си семейство. Първият му мач ще е в четвъртък вечерта.

 

„Удивително е“, коментира Димитров пред ATPWorldTour.com след тренировката си с номер 1 в схемата и 8-ми в света Доминик Тийм. „Мисля, че за последно играх тук, когато бях юноша, на един Фючърс на клей. Много е специално. Нямам възможност да се прибирам често тук, затова се треса от вълнение. Но какво мога да направя. Това е част от играта. Няма извинения. Тук съм, за да играя тенис“, допълва тенисистът, който получи и френетично посрещане от местните медии и си направи селфи с журналистите на първата си пресконференция в София.

 

„Семейството ми винаги е било до мен и ме е подкрепяло през кариерата ми. Дори когато не се справях много добре, те продължаваха да мислят, че съм най-добрият! Никой не се е отказал от мен. Да играя у дома, пред всички тях, това е най-хубавото чувство, което може да има един играч.“

 

България избухна, когато се изправи за битка срещу Надал, продължила пет часа преди седмица и половина. За нация, която страда от липсата на спортни икони след престоя на Димитър Бербатов във Висшата лига на Англия, всеки удар на Димитров бе като съкровище. Тогава се роди шегата, че в онзи петък на полуфинала Григор Димитров е бил единственият българин, който работи.

 

Попитан за това Григор обяснява: „Бях развълнуван! Тогава си зададох въпроса „Какво ли е у дома?“ Искам да стигна върха само заради моменти като този. Щеше ми се да мога да видя какво става в България онзи ден. Благодарен съм. България е малка страна. Нямаме много силни спортове в момента, така че ако мога да вдигна нацията ни по този начин, е страхотно.“

 

Победата беше толкова близо за Димитров, който беше под пара по време на целия сезон в Австралия след титлата си в Бризбън. Но не успя да вземе пет точки за пробив в осмия гейм на петия сет и Надал успя да го спре и не му позволи да играе първия си финал в турнир от Големия шлем срещу Роджър Федерер.

Той стигна до този миг след дълъг път. Започнал да играе тенис срещу една стена, след като майка му му подарила ракета, когато бил на 3 години. За някого, който описва тениса като „моята страст, моята любов, моята работа и най-добрия ми приятел“, загубата в Мелбърн бе трудна за преглъщане.

 

„Беше ми трудно. В края на мача плаках в съблекалнята. Изиграх мача 20 пъти в главата си. Спах около два часа. Следващият ден определено не беше весел. Но после разбрах, че след като съм стигнал до тук, трябва да го преодолея. Това е следващата стъпка. Не искам да се обезкуражавам. Трябва да остана с вдигната глава. Да продължа да работя. Да остана здраво стъпил на земята“, коментира българинът.

 

Напрежението не е чуждо на Димитров. През цялата си кариера той носи на раменете си огромни очаквания на цяла България. То се увеличи още повече след Мелбърн. Но той остава сериозен, спокоен, фокусиран и отдаден. Решен и подготвен е да покаже най-доброто в София в компанията на Домоник Тийм, Давид Гофен и защитаващия титлата си Роберто Баутиста Агут.

 

„Трябва да се справя с напрежението. С медиите. Не трябва да разочаровам у дома. Наясно съм с всичко това. А съм сам. Трябва всичко да направя сам. Ще направя всичко възможно. Ще се подготвя възможно най-добре преди първия си мач и се надявам всичко да мине положително а мен“, завършва Григор.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини