ВИДЕО: Вавринка не остави шанс на Григор Димитров



19-01-2011 11:26 | Николай Драгиев

Григор Димитров приключи участието си на Australian Open 2011. Той бе победен от 19-ия в света Станислас Вавринка след 7:5, 6:3, 6:3 за 100 минути игра. Швейцарецът изигра повече от перфектен двубой и Гришо няма защо да е недоволен от представянето си. След записаните четири победи в Мелбърн, той със сигурност влиза в топ 100 и ще бъде най-успешният български състезател в историята.

Това, което недостигна на Гришо в този двубой, бе опит и още малко класа. В решителните моменти той бе надигран от Вавринка, който се намира в страхотна форма. Швейцарецът е в серия от седем поредни победи и вече има една титла през този сезон в Ченай. Вавринка методично наложи своето темпо, а тактиката му да търси бекхенда на Григор, се оказа много успешна, особено в първия сет.

Решителен за крайния изход на целия двубой бе първият сет, когато Вавринка поведе с 6:5 и сервираше. Тогава Димитров пропусна три точки за пробив поред, които не успя да превърне в достигане до тайбрек. Това даде още повече самочувствие на иначе отличния в този двубой Вавринка.

За първите два сета Вавринка направи едва 8 непредизвикани грешки и това само показва на какво перфектно ниво е била играта му. В края на мача Стан финишира с изумителните 37 уинъра и само 11 непредизвикани грешки.

Така Гришо записа първа загуба за сезона при дебюта си в основната схема на Australian Open. Най-вероятно следващият турнир, на който ще участва ще бъде в Ротердам или Марсилия през февруари.

Денят за българския тенис като цяло бе крайно неуспешен, след като и Цвети Пиронкова не успя да се класира за трети кръг в Мелбърн. Тя бе победена от румънката Моника Никулеску.



Как се разви двубоят:

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Мощна агитка подкрепя Гришо. Скандиранията естествено са "Българи, юнаци". Григор не разочарова хората по трибуните и печели първия гейм. Мощният форхенд на българина не дава никакви шансове на Вавринка.

1:1 - Вавринка се цели основно в бекхенда на Гришо и това дава бърз ефект. Гейм на нула за швейцареца.

1:2 - Вавринка играе изключително агресивно. Мощните му удари пробиват лесно защитата на Григор. Швейцарецът стигна до 40:0 в своя полза при сервис на Димитров и проби. Това е първи пробив в подаването на Григор в всичките му пет мача досега в Мелбърн.

2:2
- Гришо връща пробива!! Вавринка направи две леки грешки, а българина бе много стабилен и максимално протисна опитния си опонент, когато това бе нужно.

3:2 - Този път Григор бе много по-спокоен, сервисът влизаше добре и оттам нямаше какво да го спре отново да поведе в резултата. Българската агитка е чудесна и подкрепя максимално най-добрия ни играч.

3:3 - Сервисът на Вавринка е перфектен и Гришо нямаше отговор.

4:3 - Перфектно! Гейм на нула за българина.

4:4 - Ситуацията отива към тайбрек. Вавринка също не изпита никакво затруднение да спечели подаването си.

- За съжаление Цвети Пиронкова напуска Australian Open 2011. За пореден път във втори кръг.

5:4 - Димитров принуждава Вавринка да сервира за оставане в сета.

5:5 - Пореден добър гейм за световния номер 19.

 

5:6 - Грешките от бекхенд за Гришо зачестиха.  Вавринка умело чакаше грешки и тази тактика се оказа успешна. Той получи две точки за пробив, които се явяваха скрити сетболи.  Още първата Вавринка реализира, принуждавайки Григор да сбърка.

5:7 - Григор изтърва аванс от 40:0 малко лековато и това позволи на Вавринка да вземе първия сет в своя полза. Тактиката на швейцареца е най-простата и очаквана - тормози Гришо на бекхенд, но това засега се оказва решително. 10 непредизвикани грешки за Григор и 8 уинъра в този сет срещу само 5 грешки за Вавринка и 10 уинъра. При втори сервис Димитров също бе лесна плячка за опитния Вавринка.


ВТОРИ СЕТ

1:0 - Когато сервисът функционира всичко е много по-лесно за Гришо.

 

1:1 - Вавринка печели на нула и изравнява резултата.

2:1
- Гришо показа характер! Българинът спаси точка за пробив по чудесен начин и след това убедително затвори гейма си. Въпреки това опитът и класата на Вавринка засега изглеждат доста внушителни. Той умело контролира играта и за Гришо е все по-трудно в дългите разигравания.

2:2 - Защитата на Гришо не издържа под мощните удари на Вавринка. Никакви проблеми за пореден път при начален удар на Стан.

2:3 - Неизбежното се случи. Вавринка отново доминираше и проби на нула. Гришо предаде гейма с двойна грешка.

2:4 - Два аса на Вавринка, единият от втори сервис, и пробивът е затвърден.

2:5 - С три двойни грешки Григор предаде и този свой сервис гейм. Вавринка тотално взе контрол върху мача след само час игра.

3:5 - Григор изигра най-добрия си гейм от началото на мача и връща единия пробив. Страхотни изпълнения от бекхенд и форхенд му донесоха успеха.

3:6 - Сервисът отново не бе най-добрият помощник на Григор и той регистрира трети пробив в своя начален удар. Само за 67 минути игра Вавринка изглежда сигурният победител. Швейцарецът наистина играе страхотно, тъй като е допуснал само 3 непредизвикани грешки в сет номер 2.


ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Вавринка продължава да е убедителен и повежда и в третия сет.

1:1 - Добър първи гейм за Гришо, който разнообрази и със сервис воле. Резултатът е изравнен.

1:2 - Григор се старае да бъде агресивен и да диктува темпото. В някои случаи това се получава, но предимно води до още непредизвикани грешки. Нов гейм за швейцареца.

1:3 - Въпреки някои добри изяви на Григор, той отново е пробит. Българинът се изнерви заради спорно решение на съдията и демонстративно удари няколко топки в различни части на корта, за което бе предупреден от рефера. За съжаление краят е близо.

1:4 - Пак никакъв шанс за Григор. Вавринка е на два гейма от трети кръг.

2:4 - Григор измъкна труден гейм.

2:5 - Тенисистите стигнаха до 40:40, но след това Вавринка отново се измъкна от напечената ситуация.

3:5 - Протоколен гейм за Григор.

3:6 - Без проблеми за Вавринка, който приключва мача за 100 минути.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини