След 4 години Григор отново ще играе в България



03-02-2017 15:03 | Любомир Тодоров

Стана ясно, че Григор Димитров ще изиграе първия си двубой на Garanti Koza Sofia Open в четвъртък, 9 февруари. Това ни накара да припомним колко пъти до момента най-успелият ни тенисист е играл в България.


За последно той беше част от отбора ни за Купа "Дейвис" в двубой срещу Финландия. На 3 февруари 2013 година Димитров разгроми Мике Континен с 6:0, 6:3, 6:1 в зала „София“ в неделната си среща.

Дебютът на Димитров в турнир за мъже беше на кортовете на СК „ДЕМА“. На 9 май 2007-а, ненавършилият още 16 години хасковлия участва с „уайлд кард“ и отстъпи на опитния румънец Каталин Гард (6:2, 3:6, 1:6). Година по-късно той игра в София на състезание от веригата „Чалънджър“, част от календара на АТР, и отново загуби в първи кръг.

През април 2009 година то чалънджъра в София на кортовете на ТК „Левски“. Тогава Димитров получи покана, т. нар. „уайлд кард“, от организаторите. Гришо дойде в България два месеца, след като беше победил №23 в света Томаш Бердих на турнира в Ротердам и след това беше взел сет на водача в ранглистата Рафаел Надал.

Българинът изтегли тежък жребий и трябваше да играе срещу втория поставен Стив Дарси от Белгия. За двубоя му на 21 април бяха дошли над 1200 зрители. Хасковлията, който по онова време беше на 17 години, пропусна възможността да спечели първата част срещу опитния съперник. В тайбрека Димитров водеше с 5:4 точки, но малко не му достигна. В крайна сметка отстъпи с 6:7(5), 3:6.

За Купа „Дейвис“ Григор записа дебюта си също на родна земя – в Пловдив. На 8 април 2008 година той победи Даниел Данилович  от отбора на Черна гора със 7:5, 6:4 в мач от трета група на Евро-африканската зона. В следващите дни Димитров записа успехи и срещу тенисисти от Кот д’Ивоар, Турция и Зимбабве.

През март 2010 година в зала „София“ хасковлията записа три победи (две на единично и на двойки с Цветан Михов) за успеха с 3-2 над Монако.

През май 2012 година Григор и България се изкачиха от трета във втора група на зоната след серия победи на новооткрития Национален тенис център в столицата. Димитров се справи срещу играчи от Албания, Грузия в групата и от Македония (6:0, 6:0 срещу Томислав Йотовски!).

Безспорно участието на Димитров в София ще се превърне в празник за почитателите на тениса. А титла от турнира на АТР би била допълнителен бонус за него и за феновете.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини