Българската агитка в Мелбърн: Григор ни разплака от емоции



30-01-2017 15:07

Емоциите от невероятния поход на Григор Димитров в Мелбърн и неговия епичен полуфинал срещу Рафаел Надал от Откритото първенство на Австралия все още не са затихнали. Те са изключително силни сред малобройната българска общност в града. В продължение на цяла година родните емигранти чакат с нетърпение двете седмици, изпълнени с тенис, и възможността да се докоснат отново до майсторството на Гришо.

"Този период от годината е много вълнуващ за целия Мелбърн - разказа за "България Днес" Рени Нановска, която е неизменна част от българската агитка. - Градът се преобразява. Има съвсем различен облик и атмосфера. Фактът, че имаме българи, които играят тенис, ни дава изключително много. Григор е един много добър посланик за нашата страна. Не само има постижения в тениса, но и невероятно джентълменско поведение, обноски и интелект. Много е елегантен и изискан. Това нещо не може да се фалшифицира. Показва чисто човешко присъствие, което е много пленяващо. Да имаме подобен човек, който е световноизвестен, и да кажем, че сме българи, е невероятно за нас."

Рени Нановска добавя, че благодарение на Димитров все повече хора научават по нещо за България. "Малко се знае за нашата страна извън Европа - добавя тенис фенката. - Българите в Австралия не са много. Някой беше написал, че Григор предава уроци по тенис на другите играчи. Бих добавила - Григор преподава уроци по национално самочувствие. При това много добре. Ние оценяваме какво прави за имиджа на нашата страна. Много е важно за децата ни, които са родени тук. Всички в България и извън нея трябва да се поучат от него за това как правим нещата и какво отношение имаме към другите хора. Дано ние също започнем да предаваме уроци по патриотизъм. Като се започне от самите нас, медиите, политиците, културата и спорта."

Рени Нановска е останала разочарована от атаките срещу Димитров през миналата година, когато отказа да играе в турнира за Купа "Дейвис". "Бих казала, че е жалко и малко тъжно как едно дете, отгледано от нашата държава, не е оценено - смята Нановска. - Всеки може да бъде критикуван за много неща. Ние трябва да гледаме на него като на нормален човек, който е правел грешки и ще продължава да ги прави. Тъжното е, че ние не може да приемем нещата такива, каквито са - с великодушие, любов и разбиране."


Нановска и останалите от агитката продължават да си припомнят 5-часовата драма с Рафа Надал. "Обаждахме се един на друг, за да споделим емоциите и всеки да разкаже как е преживял мача с Надал - разказа българката. - Петте часа бяха много емоционални. Винаги ще ги помня. Всяка минута. Целият стадион поддържаше Рафа. Малкото българи, които бяхме там, викахме много. Бяхме малко, но гласовити."


Около стотина нашенци подкрепяха безрезервно Димтров. Те са се събрали от различни квартали на Мелбърн. Сборен пунк ежедневно е била статуята на легендата Род Лейвър. "Хората са на различни възрасти и с различни интереси - обясни Нановска. - За мачовете на Григор се събрахме заедно. Помагахме си с билетите. Споделяхме информация как да се открият пропуски, къде да се намерим. Все повече хора се включваха. Едно от младите момчета в града беше събрало втората генерация българи тук. Те са основната група, която скандира "Българи юнаци". Има ги в повечето клипове. Те подкрепят от доста време Григор. Имаше едно момче, което стоеше настрана, но викаше за Димитров. Попитах го дали говори български. То ми отговори: "Не много добре. Моите баба и дядо са българи." В такива случаи човек се разплаква. Вижда се колко е силна родната наследственост."


Нановска разкри и любопитна подробност около отношението на Димитров към феновете. "Той е единственият тенисист, който подписва всички топки от край до край - добави Нановска. - Не е оставил нито един човек. Обичан е от самите австралийци. Имаше хора по време на мачовете, които споделяха колко много го харесват. Зад мен беше едно момиче - китайка. Тя каза, че ще вика за Григор. Дадох й българско флагче, а тя не спря да го развява. Тази година за пръв път каза няколко думи на български след своите мачове. Чухме "Благодаря" от него. Беше много приятно за нас. Почувствахме се поласкани. Репортерите често го питат за българската подкрепа и флагове. Прави им впечатление. Това ни кара още повече да се вдъхновим."

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини