Надал: Григор също заслужаваше да спечели



27-01-2017 18:22 | Tennis24.bg

Рафаел Надал записа епична победа с 3:2 сета над Григор Димитров и се класира за финал на Australian Open, където ще срещне Роджър Федерер. Испанецът имаше нужда от близо 5 часа, за да пречупи Григор и да си гарантира място в двубоя за трофея.

Предлага ме Ви всичко, което испанецът каза на пресконференцията след мача:


Как се чувстваш сега? И, ако си спомняш, как се чувстваше след победата си над Вердаско преди седем години? Ще успееш ли да се възстановиш на време?

Ще опитам. Успях през 2009 г. Сега съм 7-8 години по-възрастен. Но не му е времето сега. Време е да съм много, много щастлив. Изиграх фантастичен мач. Много емоционален.

Мисля, че Григор игра великолепно. Аз играх великолепно. Беше много качествен мач. За мен е страхотно, че отново ще играя финал на турнир от Големия шлем, тук в Австралия, на първия Мейджър от годината. Това означава много за мен. Вдъхва ми позитивна енергия.

Бях щастлив да съм част от такъв мач. В петия сет вече наистина исках да спечеля. Казах си: Давам най-доброто от себе си, играя много добре. Ако загубя, значи така е трябвало. Григор също заслужава.

И двамата заслужаваме да сме на финал. Беше велика битка. Накрая спечелих аз. Чувствам се късметлия. Щастлив съм.

 

Наскоро покани Роджър за демонстрация по време на откриването на академията ти. Но и двамата бяхте контузени. Ако някой ти беше казал тогава, че ще играете финал на Откритото първенство на Австралия, какво щеше да му кажеш?

Ами онова беше страхотен момент за града ми Манакор. Стотици пъти благодарих, и не е достатъчно, на всички в Манакор.

Но тогава не ми е и хрумвало, че ще имаме шанса отново да сме заедно на финал. Особено още в първата година. Но се случи. И двамата работихме много здраво, за да стигнем до тук. Страхотно е и искам да му се насладим. Щастлив съм за себе си. Много щастлив съм и за него.  Ще е специален мач.

 

Това ли бе най-добрият ти мач в последните две години?

Ами току що излизам от корта. Не съм го осмислил още. Но очевидно беше много емоционален и специален мач.

Кое бе дъното миналата година, когато въобще не вярваше, че това днес може да се случи?

Аз съм позитивно настроен човек. Не казвам никога, защото работя много здраво, за да постигна това. Наистина.

Преди да дойда тук, на пресконференция преди турнира, споделих, че тренирам много добре. Не мислех, че ще съм тук сега. Но винаги съм бил уверен, че ако спечеля няколко мача, всичко може да се случи.

Миналата година беше трудно. Когато усещаш, че играеш добре, но трябва да напуснеш „Ролан Гарос“ без игра… Спомням си, че плаках в колата на връщане към хотела. Беше тежко.

Тогава дадох всичко от себе си и играх на Олимпийските игри. Поех риск, но това е специално събитие за мен. Представянето на страната ми е толкова важно. И беше страхотно за мен. Спечелих златен медал на двойки, бях близо до медал на сингъл. Ако върнете времето назад, пак ще го направя.

След това играх на Откритото първенство на САЩ при добри условия, но ръката ми я нямаше. Трябваше да спра. Това беше страхотно решение, мисля.

Следващите два дни всички ще са романтично настроени за мача ти с Роджър. Две легенди на финала. За теб различно ли ще е, или просто – още един финал?

Винаги е специално да играя финал от Големия шлем с Роджър. Не мога да лъжа. Велико е. винаги съм се вълнувал, когато играем в големи турнири. Мисля, че е важен мач и за двама ни.

Но все пак, това е финал. Важен и за мен, и за него. Надявам се да стане добър мач. Имам нужда да се прибера в хотела, да почина добре и да се възстановя.

 

До колко фактът, че имаш положителен баланс срещу него и си го побеждавал и в трите ви мача в Мелбърн ще е важен в неделя?

Няма значение. Това беше преди години. Сега ще е различен мач, различен момент и за двама ни. Мисля, че този мач ще е напълно различен от всички досега.

Специален. Не сме били в това положение от доста време, това ще направи мача различен. Наистина не мисля за миналото. Победител ще е тенисистът, който играе по-добре.

 

Възстановяването ще е от много голямо значение. Противникът ще има ден повече за това. Ти ще направиш ли нещо специално?

Първо ще отида в съблекалнята, за да поздравя екипа си и да им благодаря. След това просто ще се опитам да се възстановя. Първо – трябва да се наспя. Това е най-важното за възстановяването. След това ще взема мерки, за да съм готов за неделя.

 

Справедливо ли е полуфиналите да са в два различни дни?

Нямам проблем с това. Вярно е, че ако играеш мач като днешния, вероятно си в по-лоша позиция. Но не е нещо специално. Не се оплаквам.

По-нечестно е да играеш два поредни дни. Ако играеш мач като този, на следващия ден сигурно си мъртъв. Няма шанс да се вдигнеш.

 

От 34 мача срещу Роджър, 21 са във финали. Какво означава за теб съперничеството ти с Федерер?

Удивително е за мен. А и за тениса, мисля. Това е комбинация от два различни стила, което прави мачовете специални.

И двамата имаме добри победи с тези стилове. Това е съперничество, което излиза отвъд тениса. Хората извън нашия свят говорят за това и това е хубаво. Страхотно е, че пак сме на финал.

Не само вие, но и сестрите Уиламс са пак на финал, нещо, което малцина очакваха. Невероятно е какви шампиони, прехвърлили 30-те ще играят за титлите тук…?

Май наистина е уникална ситуация. Нека да се радваме, защото може да не се случи повече. Какво да кажа. Браво на сестрите. Ще е страхотно.

 

Феновете те подкрепяха много, особено в последните два гейма. Това помогна ли ти?

Усещам подкрепата през целия турнир. Незабравимо е. За мен, тази подкрепа означава всичко. Дава ми енергия, радост.

Нямам думи, с които да благодаря на всички в Австралия – домакините, хората, които направиха възможен този турнир, Тенис Австралия, и особено феновете. Чувствам се като у дома си тук.

 

За втори път на турнира получи предупреждение за забавяне. Как ще го обясниш?

Понякога заслужавам, друг път – не. Но ако обичаш този спорт надали помниш мачовете от по 50 минути. Хората обичат мачове, които се запомнят. Тези мачове са по-дълги, по-големи.

Ако искаш да гледаш великолепни отигравания 5 часа, трябва да приемаш такива неща. Предупредиха ме, но след това съдията бе гъвкав в това отношение, защото разбираше, че нивото на тениса е брутално що се отнася до физическо натоварване. Той разбра това. И се радвам. Браво!

 

Този мач доказа защо е добре в Големия шлем да се играе три от пет сета?

Да. Но такива мачове разрушават тялото ти. Това е тенисът. Те са специални, според мен така трябва да е.

 

Ексклузивно интервю с Григор Димитров можете да прочетете в новия брой на сп. "Спринт", който вече е на пазара в цялата страна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини