Какво научихме от първите дни на Откритото първенство на Австралия



18-01-2017 10:13 | Tennis24.bg

Откритото първенство на Австралия е в разгара си вече. Не всичко обаче в Мелбърн е точки, геймове и сетове. Официалнатта страница на първенството погледнаот различна перспектива на случилото се в първите два дни. Ето какво направи впечатление на редакторите:

1. Съединените щати имат потенциален шампион на Уимбълдън

Напоследък има доста спекулации за възраждането на американския тенис, особено в мъжкото направление. Все още се търсят последователи на успехите на иконите от началото на века Анди Родик, Джеймс Блейк и близнаците Брайън, или пък на златното поколение на 90-те  Андре Агаси, Пийт Сампрас, Джим Къриър, Майкъл Ченг, Тод Мартин. Една нова група играчи надига глава – Франсис Тиафу, Тейлър Фриц, Джаред Доналдсън, Райли Опелка, Ноа Рубин и Майкъл Мо си проправят път нагоре. Гигантът Опелка впечатли при петсетовата си загуба от Давид Гофен във втория ден в Мелбърн. Той е 19 годишен и е висок 211см,което вече предизвика сравнения с играчи като Джон Иснър и Иво Карлович, които същ изиграха маратонски мачове на старта. Засега Опелка показва, че има малко по-разнообразна игра от гореизброените. Той е научил от треньора си Том Гъликсън как да играе на клей, има стабилна игра от основната линия, добри волета, внушително движение и дава повод за прогнози, че има качествата от титла на Уимбълдън в следващите 5 години.

2. Зверев призна, че е работил за физическата си издръжливост

Друго голямо име сред младите е 19-годишният Александър Зверев. Германецът затвърди имиджа си след тежка петсетова победа срещу Робин Хаасе в най-голямата жега. Зверев е юношески шампион в надпреварата от преди две години. Той призна, че се чувства много по-добре на корта заради свършената работа в паузата между сезоните с брат му Миша. И двамата са подобрили много кондиционната си форма, а освен това продължават и братските битки помежду си. На въпроса кой е по-добрият, Саша отговаря: „Ако говорим за горна част на тялото, той е по-добре сложен, защото има по-къси ръце от мен. Но по отношение на долната част на тялото и краката – аз съм по-силен.“

3. Маратонските мачове все още се тачат

От 70-те години битува дискусията да има ли безкрайни сетове, или да се приеме популярния в САЩ “advantage” последен сет. Уимбълдън, „Ролан Гарос“ и Откритото първенство на Австралия все още държат на т.нар. дълъг пети сет. И така феновете в Мелбърн успяха да се насладят на такъв мач още във втория ден на турнира – Иво Карлович и Орасия Себайос изиграха 156 минутен пети сет, завършил с успех на хърватина с 22:20. Целият мач продължи пет часа и 16 минути. Дали бе отегчително, или вълнуващо. Факт е, че мачът на корт номер 19 започна в 17 часа следобед пред шепа фенове, а в 10 вечерта се играеше вече на осветление пред препълнени трибуни. Да, все още има място за маратонски мачове.

4. Времето е относително понятие за Надал

Много фенове бяха раздразнени от паузите, които Рафаел Надал правеше между точките. След като победи Флориан Майер, испанецът си погледна часовника преди да седне в залата за пресконференции: „Проверявах колко съм закъснял“, пошегува се бившият номер 1. „В Майорка времето е по-различно. Никой не е навреме. Но работим върху това“, допълни той.

5. Милош обича мрачните настроения

Милош Раонич се интересува от култура. Миналата година канадецът се изказа ласкаво за изложбата на китайския художник Ай Вейвей. Тази година темата, която изникна бе канадският музикант и поет Ленард Коен, който почина наскоро. „По някакъв тъжен начин обичам мрачната музика. Обичам музиката на Коен, макар че не познавам много философията му. Бях изненадан, като разбрах колко много книги е написал“, каза Милош. Той посочи „So long Marianne“ и „Bird on a Wire“ за свои любими песни от творчеството на Коен.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини