Стив Тайнър: Григор Димитров сякаш е взел назаем от таланта на Федерер



17-01-2011 19:00 | Николай Драгиев

Основният редактор на популярния сайт Tennis.com - Стив Тайнър е останал възхитен от играта на Григор Димитров в първи кръг на Australian Open срещу Андрей Голубьов. Той е бил на корта, тъй като е искал да види възможностите на Димитров и българинът не го е разочаровал.

Ето и част от анализа на Тайнър, който е сред най-добрите, специализирани журналисти в областа:

"19-годишният българин спечели своя първи мач в турнирите от "Големия Шлем", тотално надигравайки 36-ия в света Андрей Голубьов с 6:1, 6:4, 6:2. Димитров се прояви като истински тенис аристократ спрямо тромавия си опонент. Тенисистите непрекъснато печеля първите си мачове в турнири от Големия Шлем, но Димитров не е просто поредният играч. След 2008 година, когато спечели юношеските US Open и Уимбълдън, той бе определен като следващото голямо явление в тениса.

До днес обаче това не се проявяваше толкова видно. Следващите две години за него бяха доста трудни. Тогава говорих с него по телефона и той ми звучеше смутен. "Ще се постарая да променя тази ситуация," обясни ми той, бидейки извън топ 200.

Промяната дойде през 2010. Димитров започна работа с Питър МакНамара. Спечели шест турнира. Премина от топ 200 до сегашната си 105-а позиция. Сега той вече не говори за своите надежди. Той говори за целите си. А те са големи.

"Целим се високо," обясни Димитров след победата над Голубьов. "Искаме с моя треньор да бъдем в топ 40 в края на годината."

Какво обаче се е променило в играта на българина? Нищо чак толкова драматично. "Сега съм по-зрял на корта. Трябваше да приема, че нещата не могат да се случват толкова бързо. Знам, че трябва да правя всичко стъпка по стъпка," допълва Гришо.

По повод на скандала в Хелзинки, когато блъсна съдия, Димитров признава, че "не е лесен характер", но повече няма да повтори тази си постъпка.

Талант, бурен нрав и разочарования в началото на кариерата. Това да ви прилича на някой друг? Да, Димитров сякаш повтаря една или две страници от историята на Роджър Федерер. Може би дори три, четири или пет страници. Димитров признава, че Федерер е негов идол и се радва да го гледа на корта.

Общите неща между тях са видни. В отделните елементи - сервис, бекхенд, форхенд те имат много сходства. Също и при движението по корта. Но едно е да копираш механиката на ударите, а друго е да постигаш резултати. Димитров знае добре това и по фантастичен начин използва своите умения срещу Голубьов.

Движенията на Димитров носят част от лекотата в действията на Федерер. Той притежва и този блясък и висока класа, подобно на Федерер. Изниква един въпрос: Взел ли е назаем Димитров малко от таланта на Федерер? Или пък той ще развие своите умения по свой-собствен гениален начин? Просто няма как да имате умения като на Федерер само защото го искате.

Да имаш близък стил до най-великите играчи не значи нищо само по себе си. Канадецът Франк Данчевич също напомня на Федерер, но никога не е влизал в топ 20. Едно нещо обаче има значение за тенис феновете и то е, че всеки който харесва Федерер, ще бъде много щастлив да гледа и Димитров.

Изгледах един сет от мача Димитров - Голубьов и бързо ми стана ясно, че тук няма да наблюдавам равностоен двубой. Затова прескочих до друг корт в Мелбърн, за да наблюдавам Виктор Троицки. Друг играч, който следя отблизо. Исках да сравня двамата. Установих, че играта на Троицки спрямо тази на Димитров, е ограничена и семпла. Затова бързо се върнах на корт номер 10, където с удоволствие отново гледах представянето на това дете."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини