Вавринка чака Григор - какво трябва да знаем за швейцареца



17-01-2011 11:13 | Станко Димов

Григор Димитров ще играе срещу Станислав Вавринка във втория кръг на Australian Open. Швейцарецът е номер 19 в ранглистата на ATP, като до момента двамата нямат официален мач. Треньор на Вавринка пък е Петер Лундгрен, който преди това бе в щаба на най-добрия роден талант. В мача си от първия кръг в Мелбърн Станислас победи в три сета Теймураз Габашвили (Русия). Така ни чака доста любопитен сблъсък - на ученик (Гришо) и учител (Лундгрен), както и на два от най-красивите бекхенди с една ръка изобщо в модерния тенис.


Кой е Станислас Вавринка?


Роден през март 1985-та година, Вавринка вече няколко години е втора ракета на Швейцария (след Роджър Федерер). 25-годишният тенисист е известен със своя убийствен бекхенд с една ръка, който легендарният Джон МакЕнроу определя за "най-добрия в света в момента". Като цяло любимата му настилка е "червената", но през последните месеци показва сериозен прогрес и в играта на хард.


Най-сериозният успех на швейцареца в ранглистата е достигането до 9-та позиция (юни 2008-ма година). В началото на миналия сезон обаче играта на Станислав меко казано не вървеше. Така се стигна до неизбежната треньорска рокада, а работа с него започна добре познатия у нас Петер Лундгрен, който наскоро бе прекратил взаимоотношенията си с Григор Димитров.


Само след няколко дни съвместна работа Вавринка сподели, че задачата пред него ще бъде място в Топ 10 в близките месеци. Първоначално изказването му бе прието леко несериозно, но с течение на времето ясно се видя, че швейцарецът не се шегува.


В последния за сезона турнир от Големия шлем - US Open Вавринка демонстрира убийствена форма и стигна до 1/4-финалите, което бе и най-големият му успех до момента.


За малко повече от 8 години професионален тенис Вавринка е заработил повече от 4 милиона долара от наградни фондове.


До момента в кариерата си Вавринка има спечелени 3 титли от ATP веригата. Може би най-сладкият му труимф обаче остава в турнира на двойки на Олимпийските игри в Пекин през 2008-ма година, където в партньорство с Роджър Федерер спечели златен медал. 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини