Федерер: Искам ли още да играя? Да!



Федерер: Искам ли още да играя? Да!
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
11-01-2017 07:12 | Tennis24.bg

В средата на януари Роджър Федерер за пореден път ще погледне към титла от Големия шлем, този път от Откритото първенство на Австралия. Турнирът ще бъде специален тест за легендата, защото идва след шестмесечна пауза и възстановяване от контузия на коляното. Сайтът на един от спонсорите на швейцареца - credit-suisse.com публикува интервю с бившия номер 1 в света. „Креди Сюис“ е партньор на Федерер и подкрепя фондацията му с по милион долара всяка година.

Ето какво каза Федерер:

Вече си възрастен за професионален тенисист. Богат си. Но продължаваш да се раздаваш на корта на 100%. Защо не зарежеш всичко и не се оттеглиш?

Харесва ми това, което правя. То няма да е завинаги! Да, ясно е, че ще се оттегля и след това никога няма да играя професионален тенис. Затова искам да се забавлявам напълно на корта, докато мога. Целта ми все още е да побеждавам най-добрите, на най-големите турнири. И ако не мога да направя това, значи трябва сериозно да се запитам, дали трябва да продължа. Но все още съм близо до върха, наслаждавам се на играта си твърде много, за да се откажа сега. А колкото до богатството, страхотно е аз и семейството ми да сме финансово сигурни, но не мисля затова. Въпросът за мен е: Искам ли още да играя? И отговорът определено е „Да!“.

От юли, 2016 г. се възстановяваш от контузия, заради която пропусна Олимпийските игри. До колко беше изкушен да играеш за златото?

Беше трудно, след като след Уимбълдън разбрах, че коляното ми не е добре. Вече бях пропуснал „Ролан Гарос“ и още няколко турнира в началото на 2016 г., но се надявах да се върна за Олимпийските игри и US Open. Олимпийският турнир е състезанието, което всеки иска да спечели (Федерер има бронзов медал през 2008 и сребърен – през 2012г.). Не исках обаче да рискувам и да увредя трайно коляното си и да се превърна разбит старчок след оттеглянето си. Искам нормален живот със семейството си. Лекарското, а и личното ми мнение беше, че ако отделя време да възстановя коляното си, мога да се върна на корта през 2017 г. и да играя още няколко години на топ-ниво. Това и смятам да направя.

Оставаш на корта повече от много други. Защо?

Една от причините е стилът ми. Раздавам се много, но по-малко от мнозина други. Подлагам тялото и психиката си на по-малко стрес. Аз съм един от онова поколение играчи, които се грижат за себе си от самото начало на кариерата си. Тренирам не само, за да съм силен и да играя по-добре, но и да се опазя от контузии. Когато попаднах в Тура в края на 90-те, идеята да имаш в екипа си масажист, физиотерапевт и фитнес треньор беше научна фантастика. Днес почти всеки елитен играч има такива.

Не губиш често. Но все пак – как се справяш с това, когато се случи?

Със сигурност се учиш повече от загубите, отколкото от победите. Винаги има нещо, което е можело да опиташ, да направиш различно. Но понякога противникът е много добър. Понякога просто си надигран. Това, което е важно, е да намериш нещо позитивно в случилото се, дори да е нещо малко. Важно е да си положителен.

По време на подготовката си за мачовете до каква степен си фокусиран върху себе си и до колко – върху противника?

Това се променя с времето. В първите си години бях повече концентриран върху това, което трябва да направя, а не върху направеното от съперниците. Преминах през период, в който бях фокусиран върху противниците си. Вече преминах целия цикъл. Сега се концентрирам върху двете страни. Обичам увереността си, която ми позволява да се фокусирам върху собствения си игрови план.

Как е кракът ти?

Възстановяването беше изненадващо лесно. В началото имаше разочарование, когато пропусках турнири, но след това започнах да гледам напред. Когато се върна в Тура, ще е вълнуващо и забавно. Скритата полза от контузията беше, че изненадващо се сдобих с много време. Така че седнах, направих списък на всички неща, които исках да направя – особено със съпругата и децата си. Бяхме заедно повече от всякога. За щастие съм много гъвкав – има много места, на които мога да тренирам и да бъда с тях.

Наскоро се върна на корта…

Да, играх за Швейцария за „Хопман Къп“, сега ще играя на Откритото първенство на Австралия. Всеки винаги се надява да се върне с гръм, да постигне голям успех. Но може да отнеме 4-5 турнира, докато се върна към своята игра. Няма гаранция. Внимавам много, но съм оптимист. Моята цел е да се върна на върха на ранглистата.

Каква беше подготовката ти за новия сезон? Можеш ли да я сравняваш с това, което правеше в началото на кариерата си?

Сега е напълно различно, не само, защото сега имам жена и деца. Сега всичко е добре смазано. Знам точно какво да правя и имам екип, доказал се през годините, който ми помага. Сега ми оставя само да работя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини