Всички финали на Григор Димитров



08-01-2017 15:06 | Tennis24.bg

Григор Димитров спечели своята 5-а титла на ниво АТР, след като в неделя победи Кей Нишикори на финала на турнира на твърди кортове в Бризбън. Именно в австралийския град, преди 4 години, беше първият случай, в който българинът достигна до финал. От Tennis24.bg ви припомняме всички 10 финала, на които е участвал Григор Димитров.

ATP 250 - Бризбън, 6 януари 2013 година

Григор Димитров загуби първия си финал в АТР

До своя първи финален мач в календара на ATP Димитров достигна в началото на 2013 година именно в Бризбън. По пътя към финала Гришо успя да запише престижни победи над Брайън Бейкър, Милош Раонич, Юрген Мелцер и Маркос Багдатис, но в спора за титлата отстъпи на Анди Мъри след 6:7 (0), 4:6. В първата част нашето момче дори водеше с 5:2 гейма, но допусна обрат, а при 6:5 в своя полза не успя да реализира и сетбол. Шансове имаше и във втория сет, когато Гришо проби за 4:3, но въпреки това склони глава пред Мъри, днес е №1 в света.

ATP 250 - Стокхолм, 20 октомври 2013 година

ТОЙ УСПЯ! ПЪРВАТА ТИТЛА Е ФАКТ

При втория си опит да завоюва отличие при мъжете, Григор Димитров успя да зарадва себе си и милионите си почитатели по целия свят и най-вече в България. След разочароващо представяне на US Open, където Гришо отстъпи още в първи кръг на непретенциозния Жоао Соуса, българинът успя по най-добрия начин да опровергае своите критици. След последователни победи над Мариуш Копил, Ян-Ленард Щруф, Кени дьо Шепе и Беноа Пер, Гришо за втори път се класира на финал, където го очакваше Давид Ферер. Макар да загуби първия сет след 2:6, Димитров намери сили за пълен обрат по пътя към дългоочакваната първа титла - 6:3, 6:4 и първа титла за България на ниво ATP.

ATP 500 - Акапулко, 2 март 2014 година

ВЕЛИК!

Третият финал в кариерата на Гришо му донесе и единствената засега титла от по-висока категория - ATP 500. В един от най-драматичните финали, в които е участвал, българинът все пак успя до достигне да изключително сладка победа над Кевин Андерсън след два спечелени тайбрека - 7:6(1), 3:6, 7:6(5). Любопитна подробност е, че с онзи си успех Гришо успя да се изкачи до рекордното за него към онзи момент 17-то място в ранглистта.

ATP 250 - Букурещ, 27 април 2014 година

Титла №3

Титла №3 за Григор Димитров дойде при четвъртото му достигане до финал по може би най-категоричния начин - 7:6(2), 6:1 над Лукаш Росол след само 81 минути игра. Трофеят в Румъния бе и първи за Гришо на клей кортове, след като по-рано той бе спечелил в зала (Стокхолм) и на твърдите кортове в Акапулко.

ATP 250 - Куинс, 15 юни 2014 година

УНИКАЛЕН!

Първата титла на любимите в юношеските години на Григор тревни кортове дойде в средата на 2014-та година в Куинс, а успехът дойде след изключително оспорван и инфарктен двубой срещу Фелисиано Лопес в три сета. В изпълнен с обрати двубой, завършил с три тайбрека, Гришо стига до крайния успех след  6:7 (8), 7:6 (1), 7:6 (6) в отделните части. Мачът между двамата се превърна и в най-дългият финал в историята на турнира и продължи малко повече от два часа и половина. С успеха си Гришо завоюва поне по една титла на всички видове настилки, като бе първият играч, който прави това през 2014-та година.

ATP 250 - Стокхолм, 19 октомври 2014 година

Григор Димитров сдаде титлата в Стокхолм

След четири поредни победи във финали, Гришо допусна второ поражение там, където дойде първата му титла - в Стокхолм. Димитров бе победен в три сета от Томаш Бердих - 7:5, 4:6, 4:6 и не успя да защити титлата си.

ATP 250 - Сидни, 16 януари 2016

Григор остана на точка от пета титла

В седмия си опит да завоюва отличие от професионалния тур Гришо допусна разочароваща загуба от Виктор Троицки в три сета - 6:2, 1:6, 6:7(7), като в тайбрека на третия сет Димитров пропусна и мачбол. До този момент Гришо бе спечелил и двата си двубоя срещу сърбина, но за съжаление остана разочарован в може би най-важния от тях.

ATP 250 - Истанбул, 1 май 2016 година

Инфарктна загуба навръх Великден

Със сигурност един от мачовете, които Григор Димитров би искал никога да не си спомня, е финалният му двубой на турнира в Истанбул през миналата година. За нещастие на всички българи, пропътували разстоянието на турския град, Гришо допусна разочароващо поражение от непретенциозния Диего Шварцман след (7:6 (5), 6:7 (4), 0:6), за когото това бе първи и засега единствен трофей. Гришо взе първата част след тайбрек, а във втората водеше с 5:2, но успя да пропилее аванса си. Мачът ще бъде запомнен с многото счупени ракети от страна на Гришо и загубата с 0:6 в третия сет, оформена след наказателната точка заради поредната счупена ракета.

ATP 500 - Пекин, 9 октомври 2016 година

Димитров отстъпи на финала

В предпоследния засега финал на сметката на Гришо, българинът отстъпи на бъдещия световен №1 Анди Мъри. При втория сблъсък между двамата на финал, британецът отново бе победител след 6:4, 7:6(2) в негова полза.

АТР 250 – Бризбън, 8 януари 2017 година

Титла номер 5 за Григор Димитров е факт!

938 дни изминаха преди Григор Димитров отново да спечели титла! Българинът направи фантастична седмица в Бризбън, като по пътя си победи трима играчи от Топ 10 – Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори. Трофеят ще изстреля Димитров до 15-о място в ранглистата при обновяването й в понеделник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини