Григор срещу Раонич в спор за място на финал – превю



06-01-2017 17:23 | Николай Драганов

Григор Димитров ще се опита за втори път в своята кариера да достигне до финал на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън, а негов съперник на полуфиналите ще бъде настоящият шампион в надпреварата Милош Раонич. Канадецът успя да пречупи в три сета (4:6, 6:3, 6:4) Рафаел Надал на четвъртфиналите, а Гришо записа престижен успех над световния №8 Доминик Тийм след 6:3, 4:6, 6:3.

До този момент Димитров и Раонич са се срещали три пъти в професионалния тур, а българинът води с 2:1 победи. На сметката на Гришо има и един успех след оттегляне от турнира на Раонич още преди началото на мача, а това се случи в края на миналата година на полуфиналите в Пекин. Другите два успеха на Димитров са съответно през 2014-та година на Australian Open след 6:3, 3:6, 6:4, 7:6(10) и през 2013-та година именно на турнира в Бризбън, когато на осминафиналите Димитров взе победата след 6:3, 6:4. Успехът на 26-годишния канадец над Димитров е през 2011 година в Стокхолм - 7:5, 6:4. Двамата имат още един двубой помежду си като юноши - през 2009-та година, а успехът е отново за Димитров.

И ако статистиката в двубоите между двамата е в полза на намиращия се под №17 в света Григор Димитров, то съдейки по позициите им в ранглистата и представянето им през последните 12 месеца, канадецът изглежда като фаворит в утрешния двубой. В началото на 2017-та година Милош Раонич се намира на най-високата позиция в световната ранглиста, на която е заставал някога - №3, отстъпвайки само на Анди Мъри и Новак Джокович. Раонич успя да спечели само една титла през 2016-та година - именно от настоящия турнир в Бризбън в началото на сезона, но се представи отлично в турнирите от Големия шлем и "Мастърс" сериите. Канадецът игра полуфинал в Мелбърн и финал на Уимбълдън, като и в двата случая отстъпи на Анди Мъри.

Освен титлата през 2016-та година, Милош Раонич има още три участия на турнира в Бризбън - през 2012-та година губи още в първия си мач срещу Григор Димитров, а през 2015-та отстъпва на Роджър Федерер на финал. Именно швейцарецът беше негов съперник на финала и през миналата година, но този път Раонич успя да вземе реванш. Любопитна подробност е, че малко преди това Федерер надигра Димитров.

За Димитров тазгодишното участие е пето, като до този момент най-високото му постижение е финалът през 2013-та година, първи в неговата кариера в тура, загубен от Анди Мъри.
Милош Раонич е по-възрастен от Григор Димитров с няколко месеца, но и двамата са професионалисти от 2008-ма година.

Роденият в Черна гора канадец е висок 196 сантиметра и се отличава с мощния си сервис, който има огромна заслуга за спечелените от него осем титли в професионалния тур, като всички са извоювани на твърди кортове, а пет от тях - в зала. За своя любима настилка очаквано посочва твърдите кортове, а кумирът му в тениса е Пийт Сампрас, което личи и по стила му на игра - канадецът е един от малкото тенисисти, които и до днес разчитат редовно на разиграванията сервис - мрежа.

Мачът Димитров – Раонич започва в 06:30 часа българско време в събота.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини