Григор Димитров среща стар познайник в Бризбън



04-01-2017 11:21 | Николай Драганов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще се изправи срещу френския ветеран Никола Маю във втори кръг на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън. В първия си двубой за 2017-та година, Гришо записа успех с 6:2, 6:3 над Стийв Джонсън (САЩ). Двубоят е насрочен за 03:00 часа българско време в четвъртък.

Григор Димитров и Никола Маю, който започна сезона като №39 в света, са се срещали един единствен път в професионалния тур до този момент. Това се случва през 2012-та година, когато на осминафинал на турнира в Куинс победата е за Гришо след 7:6(3), 6:4.

Любопитна подробност е, че именно в това издание на турнира на трева в английската столица, Григор достигна за първи път до полуфинал в турнир от календара на ATP, загубен драматично от Давид Налбандян. Две години по-късно Гришо успя да спечели и трофея от Куинс, което бе негова четвърта и засега последна титла в кариерата.

Гришо и Маю имат още три срещи извън календара на ATP, като българинът е победител в две от тях (през 2009-та на твърди кортове в Истанбул и през 2011 в зала в Шербур), а Маю стига веднъж до успеха - през 2010-та година в зала в Орлеан.

Французинът е на 34 години и подобно на Григор Димитров е десничар и играе бекхенд с една ръка. Любопитно е, че според официалния сайт на ATP Гришо и Маю имат още една прилика - двамата са високи точно по 191 сантиметра и тежат 80 килограма. Маю е професионалист е от 2000-ната година и също има в кариерата си четири трофея, но всички от тях са спечели на тревни кортове. За последно французинът защити успешно трофея си в Хертонгенбош през миналата година, където освен през 2016-та и 2015-та, е шампион и през 2013-та година, а последният му трофей е от същата година в Нюпорт.

Никола Маю има три участия на турнира в Бризбън до този момент в своята кариера, като нито веднъж не е преодолявал втори кръг. През миналата година той загуби на старта от Бърнард Томич в два сета. За разлика от него, Григор пази сравнително добри спомени от Бризбън. Именно тук пре 2013-та година Григор Димитров достигна до първия си финал в ATP, който загуби от Анди Мъри с 6:7(7), 4:6.  През 2015-та година Гришо игра полуфинал, загубен в два сета (2:6, 2:6) от Роджър Федерер, а миналата година също отстъпи на швейцареца, но този път на четвъртфинал след 4:6, 7:6(4), 4:6.

Ако успее да запише втори успех над Маю, Гришо ще защити своите 45 точки от миналата година, а в следващия кръг ще се изправи срещу победителя от двубоя между световния №8 Доминик Тийм и австралиеца Сам Грот. В тази част на схемата и евентуални съперници на Гришо на полуфинал са Рафаел Надал и Милош Раонич.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини