Шампионски хеттрик за Григор Димитров, влиза в основната схема и топ 100



16-01-2011 03:10 | Николай Драгиев

Трудна, но изкована с шампионски характер победа постигна Григор Димитров в трети кръг на квалификациите за основната схема на Australian Open 2011. Българинът победи Томас Шурел (Холандия) с 6:7(5), 6:3, 6:1 и така след три поредни победи, той за първи път си осигури място в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Съперникът на Гришо в първи кръг на турнира ще бъде 38-ият в света Андрей Голубьов, който представя Казахстан.

Битката между Григор и 202-сантиметровия гигант от Холандия бе наистина оспорвана. 165-ият в света Шурел показа че не е случаен играч и логично бе похвален от самия Роджър Федерер в Доха. Въпреки силната игра на левичаря от Амстердам, Григор Димитров бе тоталният доминатор на корта след средата на втория сет и той логично се поздрави със сладката победа, без дори да допусне пробив в нито един от трите си мача от пресявките.

Мощните сервиси на Димитров и Шурел бяха безпогрешни в първия сет. Те спечелиха съответно 95% и 94% от точките след първи сервис, а нанизаха и по 4 аса. Максималният им риск при начален удар логично доведе ситуацията на корта до тайбрек, без преди това да е имало дори точка за пробив. Гришо първи нанесе удар и след минибрейк стигна до 4:1 точки в своя полза. Както често му се случва обаче, той допусна лековато да бъде обърнат в тайбрек. Шурел обърна до 6:5, а Гришо се пропука при отразяването на сетбола дори със своя сервис.

Втората част започна лошо за Гришо. Той се справи с трудния психологически момент, спаси точка за пробив и след това играта му потръгна. В така важния седми гейм на този сет, Димитров успя най-после да изкопчи пробив за 4:3 и след това за отрицателно време завърши с 6:3.

В третия сет двуметровият Шурел буквално рухна. Той бе пробит на старта за 3:1 от Григор и повече дори и не си помисли да се връща в мача. Българинът безкомпромисно в стил "Федерер" взе следващите три гейма за крайното 6:1.

Гришо нямаше особен шанс при жребия за основната схема. Той ще срещне 38-ия в световната ранглиста Андрей Голубьов, който показва забележителен прогрес в последно време. Двамата са играли веднъж - през 2008 година Голубьов печели с 6:4, 6:0 на клей в Барселона. Двубоят между Димитров и Голубьов е в понеделник и е трети на 10-и корт.

От понеделник Григор Димитров ще бъде №105 в световната ранглиста, което е рекордно за него. Със спечелените до момента 35 точки от Australian Open, той има всички шансове да влезе за първи път в топ 100, дори и да не стори нищо повече в Мелбърн.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини