За понятието "Голям Шлем" в тениса и Надал



13-01-2011 03:52 | Николай Драгиев

През 1933 година Джон Киеран, колумнист в "Ню Йорк Таймс", използва фраза, която се превръща в неразделна част от тенис речника. Австралиецът Джак Крауфорд тогава печели последователно Australian Open, "Ролан Гарос" и Уимбълдън и му предстои да играе за четвърта поредна титла от най-престижните турнири - тази от US Open в Ню Йорк. "Ако Крауфорд спечели," пише Киеран, "ще бъде бъде нещо като да направиш голям шлем на кортовете."

Понятието "голям шлем" първоначално е използвано в бриджа, а също и за постижението на Боби Джоунс в голфа. През 1930 година той печели четирите най-престижни турнира в този също толкова елитен спорт. Фразата обаче бива забравена в света на тениса за известно време, тъй като Крауфорд губи от Фред Пери във финала на US Open. Друг журналист от "Ню Йорк Таймс" Алисън Данзинг обаче я съживява пет години по-късно, за да опише постижение на американеца Дон Бъдж. Той постига това, което Крауфорд не успява.

В следващите седмици този израз отново ще бъде споменаван от всички. Рафаел Надал спечели Откритите първенства на Франция, Великобритания и САЩ през миналата година и може да стане едва третия човек в историята, спечелил последователно всичките четири основни турнира. Стига да триумфира и в Австралия. Подобно на Дон Бъдж, Род Лейвър взима четирите в една година, постигайки това през 1962 и след това отново през 1969. Във втория случай, той става първият човек, съумявал да стори това в Откритата ера.

Повечето традиционалисти настояват израза "Голям Шлем" да служи само за спечелване на четирите титли в календарна година.

Единствените жени, които са стигали до "календарен Голям Шлем" са Морийн Конъли през 1953, Маргарет Корт през 1970 и Щефи Граф през 1988. Триумфът на Граф е наречен "Златен Шлем", тъй като тя добавя към него и олимпийска титла в същата година. Мартина Навратилова печели шест поредни турнира от този ранг между 1983 и 1984 г. Серина Уилямс пък допълва колекцията си от пълния комплект трофеи, когато е най-добра на Australian Open за 2003. Успехът й е наречен "Серина Шлем" - но не е в една календарна година.

Какво обаче следва, ако Надал спечели Australian Open? Легендата Иван Лендъл, който има осем такива отличия, бе попитан този въпрос наскоро. "Аз бих го нарекъл "Голям Шлем". Според мен съществува кариерен "Голям шлем", след това идва вариантът на Рафа, а накрая е календарният "Голям Шлем". Освен това има и "Златен шлем" на Щефи Граф. Не мисля, че след евентуалния успех на Надал, ще видим нещо подобно отново. Надал обаче го заслужава," смята Лендъл.

От сега е ясно, че ако Надал успее да вземе своето в Мелбърн, то никой няма да може да оспорва величествеността на постижението му. 24-годишният испанец вече е част от "великолепната седморка" с кариерен "Голям Шлем" - Пери, Бъдж, Лейвър, Рой Емерсън, Андре Агаси и Роджър Федерер.

Само Агаси обаче може да се мери с Надал със спечелен златен медал на сингъл от олимпийски игри и с трофей от Купа "Дейвис". Агаси и Федерер пък са единствените други, постигали този успех на три различни настилки. В началните години на своята кариера Рафа е определян като "Клей-корт специалист", но четири от последните му пет титли, са постигнати или на трева, или на твърд корт.

Дали самият Надал обаче мисли, че е възможно да спечели и четирите турнира в една календарна година? "Не знам дали е възможно за друг играч, но за мен е почти неизпълнимо," убеден е световният номер 1. "На първо място ти имаш куп силни противници, а освен това трябва да играеш на високо равнище преди самите турнири. Невъзможно е да спечелиш Голям Шлем без да играеш най-добрия си тенис. Има много фактори, които трябва да се съчетаят: трябва да имаш късмет, да играеш добре, много са. Ето затова мисля, че е почти невъзможно."

С общо девет трофея до момента от топ турнирите, Надал по график би трябвало да изпревари сегашния рекордьор Роджър Федерер, който е с 16. На 24 години и седем месеца (сегашната възраст на Надал), Федерер е бил спечелил седем титли. Испанецът пък достигна кариерен "Голям Шлем" три години и половина по-рано от своя опонент. Малко или много Федерер е взел първите си титли при конкуренти, които далеч не са били на нивото на Надал.

"Стореното от него е изумително," признава Федерер. "Очевидно да спечелиш кариерен "Голям Шлем" на тази възраст и да прибавиш три поредни титли - това е страхотна серия. Той е великолепен играч. Доказал го е на всяка настилка. Тези, които все още го наричат "Клей-корт специалист", просто не разбират от тенис."

От своя страна Надал винаги опитва да отхвърли сравненията между двамата. "Роджър е най-добрият в историята," не спира да повтаря Надал. "Дискусията кой е по-добър е глупава за мен. Титлите казват, че той е много по-успешен от мен. Това е реалността за момента и мисля, че ще си остане такава до края на живота ми."

"Възможността да спечеля четири титли поред е една допълнителна мотивация за мен. Най-важното е да играя добре в Австралия, а не толкова тази възможност. Убеден съм, че това ще бъде единствената ми такава ситуация в кариерата. Няма да имам повече шансове да взема всичките четири трофея един след друг," споделя Надал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини