Българският тенис 2016 - върхове и спадове



22-11-2016 08:43 | Любомир Тодоров

След края на сезона на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТР) и на Женската тенис асоциациа (WTA) може да се каже, че България запазва позициите си. За шеста поредна година Григор Димитров завършва в Топ 100, а Цветана Пиронкова го прави за 11-и път в последните 12 сезона. Двамата преминаха през доста върхове, но имаха и спадове през 2016-а.

Сезонът на Григор условно може да бъде разделен на три части. От януари до април, от май до юли и от август до ноември. Първият период беше успешен за 25-годишния почетен гражданин на Хасково.

Димитров започна в Бризбън с победи над силни тенисисти като Жил Симон и Виктор Троицки, преди да отстъпи на Роджър Федерер на четвъртфиналите в три сета. Седмица по-късно, на 17 януари, стигна и първия си финал от 15 месеца. Това се случи в Сидни, където Гришо изпусна мачбол срещу Троицки в тайбрека на третата част и отстъпи след 6:2, 1:6, 6:7(7). На турнира от Големия щлем Australian Open Григор стигна до трети кръг, където беше спрян от Федерер.

През февруари българинът предпочете да замине за състезания в Северна Америка, вместо да вземе участие в дебютното издание на АТР турнира в София. Димитров стигна полуфинал в Делрей Бийч и четвъртфинал в Акапулко, където беше триумфирал през 2014 година. В Маями той записа най-престижната си победа през сезона като във втория кръг отстрани №2 в световната ранглиста и бъдещ №1 Анди Мъри с 6:7(1), 6:4, 6:3.

Започна сезонът на червена настилка в Европа. В Истанбул Гришо стигна убедително до финала. И там, на връх Великден, на 1 май, беше на 2 точки от победата срещу 87-ия в ранглистата аржентинец Диего Шварцман, когато поведе със 7:6, 5:2, но в крайна сметка претърпя болезнена загуба със 7:6, 6:7, 0:6. При 0:5 и 40:40 в третия сет, Григор Димитров демонстративно счупи поредна ракета, за което получи наказание гейм (гейм-пенълти), с което загуби мача и беше освиркан от публиката.



От този момент нещо се пречупи в хасковлията и той навлезе във втория период, който си беше чист провал. Последваха 5 поредни загуби в първи кръг, включително и в наглед спечелен мач срещу Троицки на „Ролан Гарос“. Негативната серия беше спряна на Уимбълдън, но и там бившият полуфиналист Григор приключи в трети кръг. Там някъде приключи и сътрудничеството между Димитров и треньора Франко Давин от Аржентина. Двамата не постигнаха очакваните резултати. Бекхендът на Григор бе уязвим, първият му сервис, стигнал висоти по времето на Роджър Рашийд, не функционираше, той нямаше никаква психическа устойчивост.
Изборът на Димитров беше друг южноамериканец – Даниел Валверду от Венецуела, който беше част от екипа на Анди Мъри и Томаш Бердих. Наставникът, който е само на 30 години, се слави като безупречен анализатор и отличен тактик.

Двамата бяха заедно по време на сезона на твърди кортове в САЩ и Канада. Промяната се видя веднага и Гришо стигна четвъртфинал в Торонто, а по-късно и полуфинал в Синсинати, след победа над Стан Вавринка с 6:4, 6:4. Между двата турнира от сериите „Мастърс 1000“ той записа загуба от Чилич на Олимпийските игри. На US Open спортист №1 на България за 2014-а стигна до осминафиналите, където отстъпи на Анди Мъри с 1:6, 2:6, 2:6. Григор не беше продължавал до втората седмица на състезание от Големия шлем от Мелбърн миналата година, или точно 18 месеца.



Последва азиатската част, в която Димитров показа много от най-добрия си тенис. Бекхендът му с една ръка беше много стабилен, качеството на ретурите му беше много високо, придвижването на корта – перфектно.
Това му донесе полуфинал в Ченду и трети финал за сезона – в Пекин. По пътя той победи за първи път в кариерата си Рафаел Надал (6:2, 6:2). Във финала първата ни ракета имаше своите шансове, но в крайна сметка Мъри спечели с 6:4, 7:6.

Заключителните акорди на сезона бяха в Европа, в зала. Тук, като че ли Гришо беше вече поуморен и не показа най-доброто от себе си. Той трябва да съжалява, че не успя да победи един неубедителен Новак Джокович в последния си мач на турнира в Париж и фактически да го свали от върха на ранглистата. Нещо, което ден по-късно направи Марин Чилич.

Димитров завършва годината като №17 в света. Това е второто му най-добро класиране в ранглистата след 2014 година, когато посрещна Коледа като №11. Миналия сезон първата ни ракета приключи на 28-ото място.

В личен план връзката му с 38-годишната хавайска певица Никол Шерцингер не остави таблоидите без храна. През ноември 2015-а в София Гришо отрече тя да му е приятелка, но скоро истината се разбра. Никол подкрепяше любимия си от трибуните в Бризбън, Акапулко, на „Ролан Гарос“ и Уимбълдън... Медиите ту ги разделяха, ту ги събираха, но двамата изглеждат неразделни за момента.

Ако иска да се завръне в челната десетка на света Григор Димитров трябва да работи много и да бъде постоянен в изявите си. Догодина ще се види и дали сътрудничеството с Валверду ще даде още по-добри резултати, или просто всичко е било временно.

При жените първата ракета на България Цветана Пиронкова изпраща един сезон, който не би могла да нарече отличен, но в него стигна отново до връх за тениса ни в голямо състезание.

Цвети записа първото си сериозно постижение на турнира в Сан Антонио през март. Там пловдивчанката наниза три поредни победи и беше спряна чак на полуфиналите от японката Мисаки Дои след 4:6, 6:2, 4:6.

Последва затишие до май. За да избухне Пиронкова на „Ролан Гарос“ и да се класира на четвъртфиналите, с което стана едва четвъртата българка, стигнала до тази фаза в Париж след Мануела Малеева, Катерина Малеева и Сесил Каратанчева и първата от 2005 г. насам. Така тя стигна до втората седмица на трети от четирите турнири от Шлема след успехите на Уимбълдън (полуфинал и четвъртфинал) и на Откритото първенство на Съединените щати (осминафинал).


Цветана изненада всички, дори и себе си, с подвига в Париж. Тя пристигна на турнира от Шлема с една-единствена победа на червено и с място в ранглистата извън първите 100. Но изведнъж се преобрази и спечели в по два сета последователно срещу бившата финалистка на „Ролан Гарос“ Сара Ерани, Юхана Ларшон и Слоан Стивънс. Последва истинска епика срещу втората в света и ранглистата Агнешка Радванска. Мачът беше прекъсван на няколко пъти заради дъжда.  Цвети губеше с 2:6, 0:3, когато беше спряна срещата за първи път. На следващия ден настъпи пълно преобразяване и Пиронкова спечели 10 поредни гейма, а след това и гръмката победа на 31 май с 2:6, 6:3, 6:3.

Имах удоволствието да изгледам на живо успехите на българката като пратеник на Tennis24.bg в Париж. Мога отговорно да заявя, че тук тя изигра най-силния турнир в своята кариера. Освен с отличния си бекхенд, Пиронкова спечели редица точки с печеливши удари от форхенд, което не е характерно за нея. Придвижването й беше безгрешно, началният удар осигуряваше предимство, а психическата й устойчивост беше впечатляваща.

"Не знам как успях да обърна мача (срещу Радванска - б.а.), но съм много щастлива. По време на прекъсването мислих много и днес имах различен подход. Нямаше какво да губя, намерих ударите си. Бях по-агресивна, не можех да си позволя да продължаваме да се дебнем с нея като котка и мишка... Ако ми бяха казали преди турнира, че ще стигна четвъртфинал на "Ролан Гарос", нямаше да повярвам”, каза Цвети след своята победа №12 над тенисистка от Топ 10.


Тя не беше далече и от класиране на полуфинал. Срещу мускулестата Сам Стосър 29-годишната пловдивчанка водеше с 4:2 и 40:0, но не успя да спечели първата част, а в тайбрека на втората имаше два сетбола и в крайна сметка отстъпи с 4:6, 6:7(7). Но успехите във Франция върнаха българката в Топ 100 и й дадоха квота за Олимпийските игри.

Броени дни след „Ролан Гарос“ Цветана стигна до четвъртфинал и на любимата си трева. Това се случи през юни на турнира в Бирмингам, където тръгна от квалификациите и след пет поредни победи отстъпи на Барбора Стрицова.

С това се изчерват запомнящите се изяви на Пиронкова на корта. Тя завършва сезона на 64-ата позиция, което е близо до 59-ото място в класацията на WTA в края на 2015 година, но далече от №35, на който завърши 2010-а.

Извън корта Цвети ще запомни 2016-а със сватбата със своя дългогодишен приятел Михаил Мирчев. Щастливото събитие беше на 16 юли в столичния хотел "Маринела". Преди това, през април, Пиронкова изгря на корицата на сп. HELLO! България.

Надявам се в обзора за 2017 година да мога да напиша за нови върхове на българския тенис. Но за това е редно да не се разчита единствено на Димитров и Пиронкова.

В тази връзка да припомня, че четири българки преодоляха първия кръг на квалификациите на US Open през август, което не се беше случвало преди. Успехите записаха Елица Костова, Изабелла Шиникова, Виктория Томова и Сесил Каратанчева.


От младите трябва да обърнем внимание на 15-годишния Адриан Андреев. Той се премести през август от Мадрид в академията All in Tennis в Париж и с него работят наставникът на Цонга Тиери Асион и на Багдатис Никола Копен. Софиянецът записа дебют в турнир от АТР в Мец на 18 септември, а по-рано, през май в Русе, спечели първата си точка за ранглистата при мъжете. Андреев беше лидер на отбора на България, заел осмо място в юношеската Купа „Дейвис“.

Любомир Тодоров, специално за списание "Икономист"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини