Най-силният тенис турнир у нас е факт



28-10-2016 14:21 | Любомир Тодоров

Второто издание на тенис турнира за мъже Garanti Koza Sofia Open със сигурност ще бъде по-силно от първото. Организаторите обявиха, че от 5 до 12 февруари 2017 г. в София ще видим Григор Димитров, Доминик Тийм от Австрия и шампиона от този сезон Роберто Баутиста Агут от Испания. И тримата понастоящем са играчи от челните 20 в световната ранглиста, а Тийм е дори в топ 10.

Новият турнирен директор Пол Макнами съобщи, че и финалистът от тази година Виктор Троицки от Сърбия е потвърдил участието си, което прави още в края на октомври компанията елитна. Именитият бивш директор на Откритото първенство на Австралия и „Хопман къп“ смята за напълно възможно още тенисисти от челната десетка на класацията да се появят през февруари в зала „Арена Армеец“. Австралиецът вижда варианти при ранно отпадане на някоя от звездите в Мелбърн в началото на годината, да бъде поискана покана за участие, т. нар. „уайлд кард“, с цел наваксване на загубените точки на турнира от Големия шлем.

Цените на билетите на състезанието от категория „250“ в календара на АТР, с награден фонд минимум 463 520 евро, също са атрактивни. Те бяха пуснати в сряда в мрежата на Еventim. За първите два дни на турнира (неделя и понеделник) талоните за ниво 3 струват само 10 лева, а най-скъпите – Premium, са 30 лева. За разлика от много турнири в зала, организаторите на Garanti Koza Sofia Open не са се изкушили да пускат отделни билети за вечерните сесии. Така че с един пропуск можеш да гледаш всички двубои за деня.

От вторник до четвъртък цените в трите зони са 20, 30 и 50 лева. В деня на четвъртфиналите в петък билетите струват съответно 25, 40 и 70 лева. За полуфиналите и финала (събота и неделя) цените са 30 лева за ниво 3, 50 лева за ниво 2 и 90 за места Premium.

Сигурен съм, че залата ще бъде пълна за двубоите на Григор Димитров, както по традиция и за последните два дни на турнира. Първата ни ракета е приел почти веднага поканата за участие в София.
“За мен е удоволствие да бъда част от Garanti Koza Sofia Open през февруари следващата година. Ще бъде чест за мен да играя в родината си и да споделя част от вълнението на световния тенис. Заедно ще се наслаждаваме на тенис от най-високо ниво в София. Ще се видим скоро!”, беше посланието на Димитров, което беше разпространено на първата пресконференция, посветена на турнира.



Григор отдавна не е играл турнирен мач в България. По точно от 3 февруари 2013 година, когато победи в двубой за Купа „Дейвис“ Хенри Континен с 6:0, 6:3, 6:1 в зала „София“, но в крайна сметка националите отстъпиха на Финландия с 2-3.Едни от първите изяви в международни състезания при мъжете от календара на Международната тенис федерация (ITF) и Мъжката тенис асоциация (АТР) на Гришо бяха в столицата ни.

Дебютът на Димитров в турнир за мъже беше на кортовете на СК „ДЕМА“. На 9 май 2007-а, ненавършилият още 16 години хасковлия участва с „уайлд кард“ и отстъпи на опитния румънец Каталин Гард (6:2, 3:6, 1:6).Година по-късно той игра в София на състезание от веригата „Чалънджър“, част от календара на АТР и отново загуби в първи кръг. През април 2009 година Димитров получи покана за най-силния чалънджър, провеждан у нас на кортовете на ТК „Левски“с награден фонд 100 000 долара. В оспорван двубой Григор отстъпи на втория в схемата белгиец Стив Дарси с 6:7(5), 3:6.

Оттогава най-добрият български тенисист в историята не е участвал в индивидуален турнир на родна земя. Затова е обяснимо както неговото вълнение, така и нетърпението на публиката да го види на живо. А от това печели само българският тенис и като цяло българския спорт.

Любомир Тодоров, специално за сп. Икономист

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини